Nieuws5 jun '12 06:07Aangepast op 5 jun '12 07:22

Het is Van Persie niet komen aanwaaien

Auteur: Marjan van den Berg

Kritiek dat hij te weinig zou scoren in Oranje pareert hij met harde cijfers. Robin van Persie staat na 65 interlands op 28 doelpunten.

Door BNR sportverslaggever Edwin Driessen

"Scoor ik te weinig? Volgens mij heb ik een aardig gemiddelde", zei hij eerder dit seizoen. De aanvaller van Arsenal zal aanstaande zaterdag namens Oranje in de spits staan.

37 keer scoorde Robin van Persie afgelopen seizoen voor Arsenal. Hij staat inmiddels op 120 doelpunten voor de club uit Londen. Het talent kwam hem naar eigen zeggen niet aanwaaien. Hij moet er hard voor werken. "Ik ben bij Arsenal meestal één van de eersten op de club, en ga vaak ook als laatste weer weg."

Fantastisch seizoen
Van Persie werd dit seizoen door zijn collega’s uitgeroepen tot beste speler van de Premier League. "Robin heeft een fantastisch seizoen gedraaid bij Arsenal", zegt Dirk Kuijt, "Ik denk dat hij zich ten opzichte van twee jaar terug op het WK nog meer heeft ontwikkeld. Robin is nog completer geworden. Hij weet wat het is om een kans af te maken."

Huntelaar
Wie de laatste weken Robin van Persie zegt, zegt ook Klaas Jan Huntelaar. "Zijn er al Kamervragen over gesteld?", vroeg bondscoach Bert van Marwijk zich afgelopen weekend af. Hij wil niets meer over zijn spitsen zeggen. "Zijn woorden kunnen volgens hem alleen maar verkeerd worden uitgelegd. Ik ga niet een bepaald type spits omschrijven. Want dan wordt de rest vanzelf door anderen ingevuld’’.

Van Persie meldde zich op zijn vierde bij Excelsior in Rotterdam. Hard werken is volgens hem de beste weg om de top te bereiken. "Voetbal is je vak. Dat moet je serieus nemen", vertelt hij. Van Persie is vaak als één van de eersten op de training. "Dat zijn zaken die je op de lange termijn voor een paar procentjes kunnen helpen."

Trainen
Het extra trainen bestaat voor Van Persie uit meerdere onderdelen. "In de sportschool oefeningen doen voor de buikspieren, of na de training extra met de bal aan de slag gaan." De aanvaller omschrijft zijn baloefeningen als basistraining. "Mensen hebben het vaak zo mooi over de basis. Toch zijn er veel voetballers die de basis verwaarlozen. Ik besteed daar wel aandacht aan. Dat is dus mogelijk het verschil tussen mij en een aantal andere spelers."

De vraag of er collega’s zijn die niet professioneel genoeg zijn, gaat Van Persie uit de weg. "Ik bekijk het graag vanuit mezelf. Iedereen vult zijn vak op zijn eigen manier in. Je moet anderen niet pushen. Het moet vanuit jezelf komen. Maar nogmaals, ik geloof erin. Ik denk dat extra trainen net die paar procentjes zijn om het verschil te kunnen maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen