Nieuws24 jun '12 13:47

Italiaanse bank krijgt staatssteun

Auteur: Melvin Captein

De oudste bank van Italië wankelt. De Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) heeft bij de Italiaanse overheid aangeklopt voor staatssteun.

Momenteel onderhandelt BMPS met de Italiaanse overheid en centrale bank over de uitgifte van door de Staat gegarandeerde obligaties. De bank heeft deze injectie nodig om aan de aangescherpte eisen van de Europese bankentoezichthouder EBA te voldoen. Dat meldt Reuters op basis van gesprekken met ingewijden.

Stresstest
De meest recente stresstest van EBA toont aan dat BMPS 3,3 miljard euro nodig heeft om te kunnen voldoen aan de nieuwe regels. De bank moet voor eind juni aangeven hoe dit gat wordt gedicht. BMPS heeft inmiddels al een reeks maatregelen genomen, maar komt volgens ingewijden nog 1 tot 1,4 miljard euro tekort, waardoor bij de overheid werd aangeklopt.

Obligaties
BMPS zou dit willen verhelpen door voor minstens 1 miljard euro aan door de Staat gegarandeerde obligaties uit te geven. Dat wordt niet de eerste keer. In 2009 gaf de bank al voor 1,9 miljard euro aan vergelijkbare obligaties uit.

De Italiaanse centrale bank heeft nog geen toestemming gegeven voor de beoogde transactie. BMPS is de enige Italiaanse bank die nog niet voldoet aan de kapitaaleisen van de EBA. De bank heeft veel last van de aanhoudende schuldencrisis.

Gerelateerde artikelen