Nieuws14 dec '11 06:40Aangepast op 14 dec '11 09:47

Vaag anti-terreurbeleid moet transparanter

Auteur: BNR Webredactie

Terrorismebestrijding kost jaarlijks miljarden, naar schatting. Het blijft bij een schatting, want informatie over de precieze bestedingen aan anti-terreurmaatregelen is niet openbaar. Dat moet veranderen, vindt D66.

Heeft u enig idee hoeveel geld er jaarlijks wordt gebruikt om terrorisme te bestrijden? En waar dat geld dan precies naartoe gaat en of het ook resultaat oplevert? Vast niet, want die informatie is namelijk helemaal niet openbaar. Sophie in 't Veld, europarlementariër voor D66, pleit daarom voor meer transparantie.

Effectiviteit
"We weten dat er heel veel geld naartoe gaat, maar hoeveel precies, dat weten we helemaal niet. Alle beleid lichten we door op effectiviteit, dat zouden we met anti-terreurbeleid ook moeten doen, zeker omdat het ook gaat om veiligheid en onze burgerrechten en de rechtsstaat."

Bevoegdheden
"Daarbij zijn heel veel maatregelen genomen onder het mom van terreurbestrijding, bijvoorbeeld het uitbreiden van bevoegdheden, maar vervolgens worden die ook gebruikt voor andere doeleinden. Ik wil weten welke."
 
In 't Veld gaat vanmiddag in Brussel voorstellen om een kosten-baten analyse te maken van anti-terreur-maatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen