Nieuws3 jun '13 20:14

'Kleine kans op levenslang voor Wikileaks-lek'

Auteur: Pieter van den Akker

De kans dat de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning, de bron die Wikileaks van honderdduizenden geheime documenten voorzag, levenslang krijgt is klein. Dat zegt internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops op BNR.

Image

Manning wordt door het Amerikaanse leger beschuldigd van hulp aan de vijand en staat vandaag terecht. De eis is een levenslange straf.

"Maar voor die levenslange veroordeling, hulp aan de vijand, is nodig dat de aanklagers bewijzen dat hij opzet heeft gehad om de vijand van Amerika, al-Qaeda, te helpen", zegt Knoops daarover. "Dat is in het verleden alleen maar gebeurd in soortgelijke gevallen met directe steunverlening aan Amerikaanse vijanden. Hier gaat het eigenlijk om indirecte steun via, zeg maar het vrijgeven van documenten, zonder dat Manning de bedoeling heeft gehad om die vijand te helpen. Hij zegt dat hij alleen het handelen van Amerika in Irak aan de kaak wilde stellen."

Op wat voor straf zou het kunnen uitdraaien?
"Manning heeft 10 van de 22 aanklachten bekend. Dat zou technisch twintig jaar kunnen opleveren. Ik denk dat je toch moet rekenen op minimaal 10 tot 15 jaar in het gunstigste geval voor Bradley Manning, tenzij er echt nog heel bijzondere aspecten naar boven komen. Manning heeft trouwens bewust afgezien van een proces voor de Amerikaanse militaire jury en laat zich dus berechten door één rechter. Die kan misschien wat gevoeliger zijn voor juridische punten dan een jury. Een jury bestaande uit soldaten is natuurlijk al gekleurd, omdat de overgrote meerderheid van het leger vindt dat Manning te ver is gegaan met zijn handelswijze."

Je kunt ook zeggen dat Manning de Amerikaanse overheid een dienst heeft bewezen door te laten zien hoe het mis kan gaan.
"Dat is een van zijn argumenten. Zijn motief om dit te doen om de misstanden aan de kaak te stellen. Maar dat is toch een aspect waar een individuele militair niet voor is opgeleid. Hoge militairen zeggen ook dat het niet aan individuele militairen is om te bepalen wat 'ie wel of niet aan de buitenwereld vertelt. 'Als we dat toestaan, is het einde zoek', zo wordt er gezegd. Maar de rechter zal moeten bepalen of er bij Manning voldoende motief is geweest om dit te mogen doen. De kern van de zaak is natuurlijk toch: hdd hij de opzet om de Amerikaanse staat te schaden? Hij zegt van niet, hij betwist het. De aanklagers moeten wel bewijzen dat iemand als Bin Laden indirect gebruik heeft gemaakt van de documenten die Manning aan Wikileaks heeft doen lekken. Dat is een grote stap die moet worden gezet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen