Nieuws5 aug '11 07:50

Neef: ik hielp Mladic jarenlang alleen

Auteur: Saskia van Huijgevoort

“Natuurlijk help ik mijn familie, wat denken ze wel? En ik was zijn enige helper. Vijf jaar lang heb ik Ratko Mladic verborgen”. Dat zegt Branislav Mladic vrijdag in de Belgradose krant Vecerne Novosti. Zijn neef wordt door het Joegoslavië-Tribunaal verdacht van oorlogsmisdaden en genocide.

Waarnemers gaan er van uit dat de voormalige commandant van het Bosnisch-Servische leger met medeweten van de Servische autoriteiten jarenlang werd beschermd door de geheime dienst van het Servische leger.
Vermoedens justitie
Ook zou hij over ruime financiële middelen en een uitgebreid netwerk van helpers hebben beschikt. Bij de echtgenote en zoon van Mladic werden door de Servische justitie regelmatig huiszoekingen gedaan om achter dat veronderstelde netwerk te komen. Contant geld dat in huis was, werd in beslag genomen.
“Dat hele netwerk was ik en ze weten waar ik woon”, zegt neef Branislav in de Belgradose krant over de eis van hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal “dat het netwerk van helpers van Mladic wordt opgespoord en gearresteerd”.
"Weinig geld"
 Ook het verhaal dat Ratko Mladic over veel geld zou beschikken hoont de neef weg. “Op een avond, vijf jaar geleden, stond hij opeens op mijn erf. Het enige wat hij bij zich had, waren twee pistolen en een paar honderd dollar. Toen zag hij er al beroerd uit. Zijn dollars heb ik trouwens nooit uit durven geven omdat de mensen zich misschien zouden afvragen hoe ik aan dat geld kwam. Al die tijd hebben we samen geleefd van het beetje dat ik met mijn handen verdiende”.
Andere getuigen
Toch wist neef Mladic vermoedelijk niet als enige van de onderduikplek van de ex-generaal. Zo zegt Nenad Jocović, de enige getuige van de arrestatie, dat sommige bewoners van het dorp Lazurus de generaal eerder hadden gezien. "Maar misschien een paar jaar geleden". Hij zou een standje hebben gehad in de buurt van het station. Bewoners gingen langs om hem te zien en hem moed in te praten, vertelde hij in mei aan dezelfde krant.
Gezondheid Mladic
Neef Branislav Mladic vertelde verder dat de oud-generaal nog maar een paar maanden geleden bij hem in de badkamer zijn derde hersenbloeding kreeg. Daarna zou hij bijna geheel verlamd zijn geweest en zich totaal anders zijn gaan gedragen.
“Zijn gezondheid was trouwens toch al slecht, na de twee eerdere hersenbloedingen en zijn verwondingen uit de oorlog. Door suikerziekte raakte hij de ene tand na de andere kwijt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen