Nieuws27 mei '11 06:59Aangepast op 27 mei '11 07:45

Arrestatie kan Srebrenica-wonden openrijten

Auteur: Thijs Baas

Met de arrestatie van Mladic worden ook Nederlandse wonden opengereten, want wat heeft de val van de Bosnische moslimenclave Srebenica gedaan met de Dutchbatters die er zaten? Maud Schreurs sprak een anonieme veteraan.

In Srebrenica hing een offensief op een gegeven moment wel in de lucht, maar de heftigheid kon niemand voorzien. Bij terugkomst hadden veel veteranen te kampen met een posttraumatische stressstoornis.
Vier jaar therapie hebben de veteraan wel voldoende handvatten gegeven om er nu weer tegenaan te kunnen. Maar de arrestatie van Mladic helpt zeker om het hoofdstuk definitief af te sluiten. 
Militair psycholoog Willem Heijster herkent de verschijnselen die de veteraan beschrijft. Soldaten die terugkeren uit oorlogsgebied kunnen bij thuiskomst vaak de opgebouwde adrenaline niet kwijt. Ze worden niet begrepen, en zoeken hun kicks vaak in andere zaken, zoals drugs en seks.
Specifiek voor veteranen uit Srebrenica geldt dat de spanning ter plekke gepaard ging met een gevoel van machteloosheid. Dat heeft voor veel veteranen de posttraumatische stresstoornis versterkt.
Klik op de button rechts voor een bijdrage van Maud Schreurs en een gesprek met militair psycholoog Willem Heijster.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen