Nieuws26 mei '11 12:24Aangepast op 26 mei '11 15:20

Ex-generaal Ratko Mladic opgepakt

Auteur: Pieter van den Akker

Servië heeft de voortvluchtige ex-generaal Ratko Mladic opgepakt. Dat heeft de Servische premier Tadic donderdag bevestigd. Mladic was door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagd wegens het bloedbad in de moslimenclave Srebrenica in 1995.

Mladic is bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica in 1995. Troepen onder leiding van Mladic vermoordden toen duizenden Bosnische moslims. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden de volkenmoord niet voorkomen.
Opgepakt
Volgens de staatstelevisiezender RTS  is hij enkele uren geleden opgepakt na een tip dat een man met de naam Milorad Komadic een fysieke gelijkenis met Mladic had. Het is niet bekend waar hij is aangehouden.
Medewerking Servië
Een woordvoerster van de Europese Commissie liet al weten dat als blijkt dat Servië Ratko Mladic echt heeft gearresteerd, de regering in Belgrado heeft begrepen dat het belangrijk is samen te werken met het Joegoslavië-Tribunaal.
De commissie wil eind september verslag uitbrengen over de samenwerking van Servië met het tribunaal, die cruciaal is voor de Servische toetreding tot de unie.
Arrestatie is voor Serviërs van onschatbare waarde
De arrestatie van Mladic is voor de Serviërs van onschatbare waarde, zegt BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Dit betekent voor het land hetzelfde als Bin Laden voor de Amerikanen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen