Nieuws24 dec '13 09:31

OM in cassatie tegen straf Eindhovense schoppartij

Auteur: Marjan van den Berg

Het Openbaar Ministerie stapt naar de Hoge Raad, omdat het het niet eens is met de straf voor Brent L., de hoofdverdachte van de geruchtmakende schoppartij in Eindhoven begin dit jaar.

L. werd zowel door de rechtbank als na hoger beroep bij het gerechtshof veroordeeld tot 10 maanden jeugddetentie, waarvan 4 voorwaardelijk. Hij kreeg strafvermindering omdat de rechters vonden dat het OM onzorgvuldig had gehandeld door camerabeelden integraal te laten zien. Volgens het gerechtshof is de privacy van de destijds minderjarige verdachten daardoor ernstig geschonden.

Ernstige feiten
Advocaat-generaal Gerard Robben zegt nu in een reactie op dit verwijt: “Er zijn wel degelijk alternatieven. De vraag is of het in deze zaak, met deze ernst, en waarin de identiteit van de daders niet snel kon worden vastgesteld, ook zo is dat het OM voor andere mogelijkheden had moeten kiezen, zoals het Hof nu zegt.”

Wat het gerechtshof betreft, had het OM er ook voor kunnen kiezen om geen bewegende beelden te laten zien. Robben: “Daar heeft het Openbaar Ministerie de keuze in gemaakt omdat het, juist in een zaak waarin het om zulke ernstige feiten gaat en waarin niet direct te verwachten viel dat de daders uit een bekende kring afkomstig waren, belangrijk was om iedereen de mogelijkheid te geven die daders ook in het groepsverband te zien, en in actie te zien.”

Commotie
L. zou met enkele vrienden een toen 22-jarige man hebben geschopt en geslagen in Eindhoven. Dat gebeurde op 4 januari na een avondje stappen. Het slachtoffer werd bewusteloos achtergelaten. De zaak leidde tot grote commotie nadat een filmpje van de mishandeling op internet was verschenen.

Het OM gaat in de zaak van een andere, minderjarige verdachte niet in cassatie. De reden is dat het OM verwacht dat het nog wel een tijd zal duren voordat duidelijk is of en hoe de zaak nog een vervolg krijgt. “Dat doet weinig recht aan de uitgangspunten van het minderjarigenstrafrecht, dat er ook snel een sanctie moet komen op strafbaar gedrag”, zegt Robben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen