Nieuws10 okt '12 10:01

Inkomens accountants drastisch omlaag

Auteur: Fleur de Bruijn

De partners bij de grote accountantskantoren in Nederland hebben hun inkomsten de laatste vijf jaar snel zien dalen. De daling wordt vooral veroorzaakt door de verslechterde marktsituatie.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. Verdienden de partners bij PwC vijf jaar geleden bijvoorbeeld nog ruim zeven ton, het afgelopen jaar was dat nog maar ongeveer 4,5 ton. Ook bij Ernst & Young en bij Deloitte moesten ze flink inleveren.

Volgens het FD zijn klanten terughoudend met opdrachten en bedingen lagere tarieven. Daar komt bij dat de kantoren extra kosten maken om de kwaliteit van de accountants­controle te verbeteren. Die laatste kostenpost hangt samen met de maatschappelijke kritiek op accountants sinds de financiële crisis van 2008. “Er is fors meer geïnvesteerd in de kwaliteit van controles, maar die kosten kunnen ze niet terugverdienen”, aldus Jeroen Piersma, redacteur van het Financieele dagblad.

Advocaten
Hoewel natuurlijk meer beroepsgroepen last hebben van de crisis, dalen de inkomens van accountants toch sneller dan die van bijvoorbeeld advocaten. Dit komt volgens Piersma omdat advocaten ook goed geld kunnen verdienen aan bijvoorbeeld faillissementen. Piersma zegt dat het overigens onduidelijk is wat de inkomsten van advocaten zijn, maar ‘als hij zijn oor te luister legt op de Zuidas’, dan liggen hun inkomens nog altijd tussen de 600.000 euro en 1.000.000 euro.

Grote kantoren
Aan Piersma de vraag of grote kantoren niet het risico lopen dat hun partners vertrekken naar andere kantoren? “De partners zullen niet naar kleinere kantoren vertrekken, daar zijn ze te specialistisch voor. Je zult wel zien dat de grote kantoren naar elkaar gaan kijken. Beloningen kunnen niet te veel uit elkaar gaan lopen, want dan zullen partners en jonge talenten kiezen voor een ander kantoor.”

Overigens hoeven we volgens Piersma deze beroepsgroep niet direct zielig te vinden. “Er wordt nog gemiddeld vier ton verdiend, maar het is niet de bedoeling dat het jaar in jaar uit verder omlaag gaat.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen