Nieuws7 jun '12 11:12

KNVB wil EK-bonus Oranje niet bekendmaken

Auteur: Anne-Greet Haars

Niemand kijkt meer op van de miljoenensalarissen van voetballers. Maar over de hoogte van de premies voor de Oranje-spelers bij dit EK wil de KNVB geen mededelingen doen.

En dat is op zijn minst opmerkelijk, aangezien de KNVB-directeur bij zijn aantreden nog liet weten dat de voetbalbond een transparant beleid wil voeren.

Op de website van de KNVB staat een interview met de bestuursvoorzitter Bert van Oostveen. Hierin zegt hij: "In het veld merk ik dat steeds meer mensen de KNVB als een serviceverlenende organisatie zien. (...) Daar worden we steeds beter in, ook omdat de clubs meegaan in de verdergaande transparantie. Wij zijn daar groot voorstander van; laat maar zien wat we doen, we hebben niets te verbergen.”

Waarom de KNVB hierover dan geen uitsluitsel wil geven is dus onduidelijk. De woordvoerder van de KNVB zegt tegen BNR dat het protocol van de sportbond is dat daar niks over naar buiten wordt gebracht. In tegenstelling tot de KNVB zijn veel andere deelnemende landen daarover wel volledig transparant.

WK 2012
Nederland deed tijdens het WK 2010 al geheimzinnig over de bonus van de Oranjespelers. De KNVB wilde daar toen ook geen uitspraken over doen. Voor het EK 2008 werd de overwinningspremie wel bekendgemaakt. De toenmalige Oranje-spelers hadden 250.000 euro ontvangen als ze het toernooi hadden gewonnen.

Gastlanden
De spelers van gastland Oekraïne kunnen bij een toernooizege een enorm bedrag bijschrijven op hun rekening. De bonus van de spelers van het Oekraïense team kan oplopen tot wel 12,5 miljoen euro. Dat betekent bijna 550.000 euro per speler.

De spelers van het andere gastland, Polen, hebben het iets slechter voor elkaar. Zij ontvangen 160.000 euro per speler als ze het toernooi winnen. De Poolse voetbalbond geeft aan de spelers van het elftal precies de helft van het prijzengeld dat de bond van de UEFA ontvangt.

Duitsland
Eén van de grote concurrenten van Oranje, Duitsland, krijgt aankomend toernooi de hoogste bonus ooit uitgekeerd door de Duitse voetbalbond – als ze weten te winnen. Elke speler ontvangt 300.000 euro bij winst.

De Duitse bond zegt de bonus te hebben verhoogd door de verhoogde inkomsten die de bonden ontvangen van de UEFA als een land wint.

Frankrijk heeft daarentegen de bonus verlaagd ten opzichte van het voorgaande EK. Waar de Franse spelers vier jaar geleden een bedrag van 400.000 euro konden bijschrijven bij winst, is dat dit toernooi teruggebracht naar bijna 300.000 euro.

Slecht economisch klimaat
De Ierse voetbalbond heeft in verband met het slechte economische klimaat besloten om de spelers minder prijzengeld te geven dan tien jaar geleden – de laatste keer dat Ierland in een eindtoernooi zat. In totaal kan de prijzenpot oplopen tot 2 miljoen euro voor de spelers, wat verdeeld moet worden onder het hele team. Dat komt neer op bijna 87.000 euro per speler.

Prijzengeld UEFA
Al deze bonussen komen voor een groot gedeelte uit de prijzengelden die de nationale voetbalbonden ontvangen van de UEFA. Het totale prijzengeld voor het eindtoernooi ligt op 196 miljoen euro; dat is een stijging van 12 miljoen euro ten opzichte van het EK in 2008.

Voor de plaatsing voor het EK krijgt elk team 8 miljoen euro. Daarnaast kunnen de teams in de poulefase 500.000 euro per gelijkspel en 1 miljoen euro per overwinning verdienen.

Als een team de kwartfinales haalt, ontvangt de bond 2 miljoen euro, voor de halve finale 3 miljoen euro en de winnaar krijgt uiteindelijk 7,5 miljoen euro (en verliezend finalist de troostprijs van 4,5 miljoen euro).

Als een team alle wedstrijden weet te winnen en uiteindelijk de beker mag ophalen op 1 juli, dan ontvangt het land uiteindelijk een bedrag van 23,5 miljoen euro.

Voorgaande toernooien
Bij het WK in Zuid-Afrika ontvingen de spelers van Spanje de hoogste bonus van alle ploegen. Uiteindelijk werden de Spanjaarden – pijnlijk punt – ook wereldkampioen en kon elke speler 600.000 euro op zijn rekening bijschrijven.

Na koploper Spanje en nummer twee Argentinië volgen Engeland (470.000 euro), Brazilië (450.000 euro), Frankrijk (300.000 euro) en Duitsland (250.000 euro).

Gerelateerde artikelen