Nieuws19 jan '12 15:39

Beetje beweging in schoonmaakconflict

Auteur: Anne-Greet Haars

FNV Bondgenoten gaat maandagavond weer praten met de OSB, de werkgeverskoepel in de schoonmaak. Dit heeft vakbondsbestuurder Ron Meyer donderdag laten weten.

Maar tegelijkertijd kondigden actievoerende schoonmakers donderdag in Rotterdam uitbreiding van de acties aan.

Serieus
OSB had de vakbonden woensdag opgeroepen weer te praten over een cao voor de 150.000 schoonmakers. Meyer wil daar wel op ingaan, maar dan moeten het wel serieuze onderhandelingen zijn. De werkgevers moeten wel iets te bieden hebben, aldus Meyer, die aangaf bereid te zijn de looneis te matigen.

Staking
Schoonmakers voeren al 3 weken actie voor een betere cao. Donderdag trokken 2500 tot 3000 stakende schoonmakers door de binnenstad van Rotterdam. De partijleiders Jolande Sap van GroenLinks, Emile Roemer van de SP en Job Cohen van de PvdA, waren daarbij ook aanwezig, aldus FNV Bondgenoten.

Derde dag
Het was de derde achtereenvolgende donderdag dat een paar duizend schoonmakers een "mars van respect'' hielden. Eerder trokken zij door Amsterdam en Den Haag. In Rotterdam kondigden zij aan er zo nodig een "elfstedentocht'' van te maken.

De schoonmakers willen onder meer bij ziekte loondoorbetaling vanaf de eerste ziektedag, betere betaling en voldoende tijd om hun werk te doen. Veel schoonmakers klagen erover dat de werkdruk almaar toeneemt.

Onredelijk
Werkgeverskoepel OSB vindt de eisen van de schoonmakers onredelijk. Het eisenpakket leidt volgens de koepelorganisatie tot een kostenstijging van 12 procent. OSB heeft in de vorige maand vastgelopen cao-onderhandelingen 2 procent meer loon geboden plus 1 procent voor overige zaken die de kwaliteit van het werk ten goede komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen