Nieuws10 jun '13 14:52

BNR Trendwatch | Ambivalent over Duitse stunt hypotheken

Auteur: Fleur de Bruijn

Er worden sinds kort hypotheken aangeboden door Duitse banken met een lagere rente dan Nederlandse hypotheekverstrekkers vragen. Roelof Hemmen vroeg aan Roelof Meijer, financieel planner voor BNR Trendwatch, of dat echt goed nieuws is.

“Dat is geen goed nieuws. Als je nu weet dat de rente 1 tot 1,5 procent lager is, dan denk je kassa. Maar schijn bedriegt. Je moet niet alleen kijken naar de rente, maar ook naar de aflossing en naar de verstrekking.”

Het verstrekkingsbedrag is toch niet zo afhankelijk van de verstrekker?
“Als je naar de aflossing kijkt dan vragen Duitse banken volledige aflossing en dat is ook nog op basis van annuïteiten, dat doen Nederlandse banken niet.”

Dat betekent dus dat je steeds minder gaat betalen, maar dat je ook steeds minder hypotheekrenteaftrek krijgt?
“Er zit een fiscaal aspect aan, maar ook nog een ander aspect: als je een aflossingsvrije hypotheek hebt met een looptijd van 30 jaar, en je gaat ervan uit dat de inflatie zo’n 2,5 procent is, dan kun je uitrekenen dat je netto lasten na 30 jaar fors gedaald zijn.”

Inflatie helpt dus?
“Inflatie helpt gigantisch: we zitten nu rond de 2 tot 2,5 procent en dat wordt steeds hoger, dus niet aflossen is financieel het handigste. Maar fiscaal mag het niet, want je moet minimaal de helft aflossen. Dat voordeel moet je wegen in je beslissing of je wel of niet een hypotheek neemt. Duitse banken vragen direct een volledige aflossing, dus je begint eigenlijk meteen op achterstand.”

En je moet ook nog geld meenemen, ze financieren niet alles?
“Je mag ongeveer 70 procent lenen, dus 30 procent moet je zelf meenemen. Dat is voor de meeste mensen geen haalbare situatie. De Duitse hypotheek is misschien aantrekkelijk voor diegene die de 30 procent kan betalen, maar dan nog speelt het effect van die inflatie.”

Je noemde de Duitse hypotheken geen goed nieuws, maar het is toch wel fijn dat er concurrentie komt op de Nederlandse markt?  “Het is fantastisch dat we die concurrentie krijgen, want de marges van banken en hypotheekvertrekkers op hypotheken zijn vrij fors in Nederland. Banken en hypotheekvertrekkers verdienen daar best goed aan en dat mag best een beetje minder, daar zorgen die Duitse banken voor.”

Wat wordt het effect van die Duitse invasie?
“Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat het effect 0,5 procent kan zijn en dat over 30 jaar is fantastisch."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen