Nieuws22 feb '12 12:25

Iran houdt mond over kernprogramma

Auteur: Edme Koorstra

Internationale nucleaire inspecteurs zijn zonder bevredigende antwoorden uit Iran vertrokken. Ze wilden meer te weten komen over het Iraanse kernprogramma.

Het is ook niet gelukt om afspraken te maken over verdere inspecties. Dat meldt het hoofd van de delegatie van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA.

Verslag
"We hebben geprobeerd overeenstemming te krijgen over een manier om de openstaande kwesties op te lossen. Helaas is dat niet gelukt", aldus de Belg Herman Nackaerts toen hij aankwam op de luchthaven van Wenen. "We brengen verslag uit. Daarna zullen we moeten zien wat de volgende stappen zijn."

Test
De VN-atoomwaakhond kreeg tijdens het tweedaagse bezoek geen toegang tot het militaire complex Parchin in de buurt van Teheran. Het vermoeden bestaat dat in Parchin de afgelopen jaren is getest met explosieven die nodig zijn voor een kernwapen.

Meer inspecties?
Ook is geen overeenstemming bereikt over een document waarin het verdere verloop van de inspecties moest worden uitgestippeld. De Iraanse vertegenwoordiger bij de IAEA zei tegen Iraanse media dat de gesprekken "zullen doorgaan". Hij zei echter niet of een nieuw bezoek van de IAEA aan Iran aanstaande is.

Kernwapen
Iran heeft een uitgebreid nucleair programma en verrijkt zelfstandig uranium. Israël en westerse landen vermoeden dat het land in het geheim aan een kernwapen werkt. De Iraanse regering spreekt deze beschuldiging tegen. Teheran weigert echter volledige openheid van zaken te geven over de nucleaire activiteiten.

Bom
In november publiceerde het IAEA een rapport waarin het activiteiten constateerde die "relevant'' kunnen zijn voor het maken van een atoombom. In Israël wordt geregeld in regeringskringen gespeculeerd over een preventieve aanval op de nucleaire installaties van aartsvijand Iran.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen