Nieuws1 jul '13 15:59

VN waarschuwen voor 'vuile bom'

Auteur: BNR Webredactie

Er moet meer worden gedaan om te voorkomen dat terroristen plutonium of hoogverrijkt uranium in handen krijgen en die gebruiken voor een zogeheten vuile bom.

Yukiya Amano
Yukiya Amano

Het hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties, Yukiya Amano, heeft maandag in Wenen gewaarschuwd voor een ‘vals gevoel van veiligheid'.

Smokkelen
Amano toonde een kleine loden houder die twee jaar geleden is gebruikt om hoogverrijkt uranium in de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië te smokkelen. Daaruit blijkt volgens hem een ‘zorgwekkend niveau van kennis bij de smokkelaars'. “Gelukkig eindigde het in dit geval goed, maar helaas is niet vast te stellen of dit het topje van de ijsberg is.''

Appel
Volgens deskundigen zouden terroristen in theorie een primitieve maar dodelijke kernbom kunnen maken als ze genoeg geld, technische kennis en voldoende splijtstof zouden hebben. Een hoeveelheid plutonium ter grootte van een appel in een kernbom die ontploft in een druk gebied, zou direct honderden of zelfs duizenden mensen kunnen doden, zegt de lobbygroepering NSGEG.

Ziekenhuizen
De deskundigen denken dat het eenvoudiger is een vuile bom te maken dan een kernbom. In een vuile bom worden conventionele explosieven gebruikt om radioactief materiaal te verspreiden. Dergelijk materiaal is voorradig in ziekenhuizen en andere minder beveiligde bedrijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen