Nieuws2 aug '13 08:30Aangepast op 2 aug '13 08:57

Fast food-stakers VS willen hoger minimumloon

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De Amerikaanse stad Milwaukee was gisteren de locatie voor ééndagsstakingen bij de McDonald’s en andere fast food-restaurants. In andere steden in de VS voerden werknemers in dat soort restaurants eerder in de week ook al actie voor een hoger minimumloon.

Ze eisen een verdubbeling, want pas dan kom je als gezin met een paar kinderen net boven de officieel vastgestelde armoedegrens uit.

In zeker een dozijn grote Amerikaanse steden deze week stelden de hamburgerflippers en frietbakkers zonder wie McDonald’s en Burger King, Wendy’s, Taco Bell en Pizza Hut niet kunnen draaien, hun werkgevers aan de kaak.

Ze verdienen het minimumloon of net een beetje erboven.  Zeven dollar en een kwartje per uur,  dat is nog geen zes euro, dus nog geen vijf eurotientjes per volle werkdag.  Daar kan je niet echt van leven.  President Obama rekende het zijn landgenoten voor in zijn State of the Union speech in februari.

Verhoging minimumloon
Na zijn herverkiezing kon Obama het zich veroorloven om een verhoging van het al vier jaar lang onveranderde minimumloon op de politieke agenda te plaatsen.

Zijn voorgestelde negen dollar per uur komt a) niet door de weerstand van de Republikeinse oppositie in het Congres heen, en b) is nog steeds niet voldoende om er een beetje redelijk van te kunnen bestaan.  Maar het niveau en de stagnatie in het niveau van de lage lonen waar tientallen  miljoenen Amerikanen van afhankelijk zijn werd er wel weer even door onder de aandacht gebracht.

De duizenden fast food-demonstranten van deze week proberen de druk op de miljardenondernemingen waar ze zich op richten verder op te voeren.

Het argument van deze staker is dat een McDonalds en andere multinationale giganten die minimumloon aan het gros van hun werknemers betalen, daar door belastingbetalers in gesubsidieerd worden.  Want het is de overheid die sociale steun geeft in de vorm van voedselbonnen, huurbijstand en medische zorg voor mensen onder de armoedegrens, dus ook voor heel veel mensen die een en vaak zelfs twee banen hebben in de dienstensector.

Verdubbeling
De stakers willen dat het minimumloon in een klap verdubbeld wordt, naar 15 dollar per uur.  Dat is een ‘living wage’, loon waarmee je met een gezin net boven de officieel vastgestelde armoedegrens van kan leven. Dat kunnen ze in deze tijd van verhoogde werkeloosheid direct wel op hun buik schrijven.  Maar de vakbond van dienstverlenend personeel SIEU ziet toch waarde in het onder de aandacht van de publieke opinie houden van, onder andere, de enorme inkomstenongelijkheid tussen de 1% van de bedrijfsleiding – 65.000 dollar salaris per dag staat er op de website van actie-organisator Fast Food Forward – en het hongerloon van de doorsnee werknemer. 

Dat is de voormalige Republikeinse presidentskandidaat van vorig jaar, Herman Cain.  Hij maakte zijn fortuin in de fast food-industrie, bij Godfather’s Pizza, en hij was voorzitter van de restaurantlobby in Washington. Die eendagsstakers hebben alleen maar zichzelf met hun acties, zegt-ie. Als ze hun zin krijgen, of als zelfs maar Obama met z’n negen dollar z’n zin krijgt, dan wordt onder andere de automatisering van deze industrie verder versneld, en blijven er helemaal geen banen meer over voor mensen op de laagste treden van de economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen