Nieuws22 dec '12 10:02

Samsom bezorgd over toekomst kabinet

Auteur: Marjan van den Berg

PvdA-leider Diederik Samsom is soms bang dat dit kabinet de rit niet uitzit, zegt hij in NRC Handelsblad. Ook denkt hij dat Nederland er slechter voor staat dan gedacht.

"Ik vrees wel eens dat we over een jaar zeggen: het was mooi, jammer dat het over is", zegt de PvdA-fractieleider zaterdag in een interview met NRC.

De inkomensafhankelijke zorgpremie is door maatschappelijke ophef al gesneuveld. "Ik heb wakker gelegen van de vraag: houd je vol of niet? Want er moeten nog twintig van zulke moeilijke maatregelen door. Als dit al niet lukt", aldus Samsom.

Nieuwe realiteit
Toch twijfelt Samsom niet aan de noodzaak van hervormen. "Na 10 jaar van eerst ontkenning en daarna onmacht, moeten we Nederland nu klaar maken voor een nieuwe realiteit. Dit decennium hebben we nog, anders stormen we de afgrond in. We moeten de maatschappij voorbereiden op lagere groei, een vergrijzende bevolking, klimaatverandering en de energiecrisis."

Volgens hem staat Nederland er niet best voor. "We zitten in zwaarder weer dan Nederland zichzelf wil toegeven. We hebben altijd tegen elkaar gezegd: het gaat nu slecht, maar structureel zijn we op orde. Misschien is dat helemaal niet zo en is onze en samenleving aan grondiger herziening toe dan mensen tot nu toe dachten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen