Nieuws1 mei '12 12:29Aangepast op 1 mei '12 17:16

Klijnsma: Hupla, arm in arm er tegenaan

Auteur: Marjan van den Berg

De leden van De Nieuwe Vakbeweging (DNV) moeten meer te zeggen krijgen en veel meer met één mond spreken, adviseert Jetta Klijnsma.

Eerste kwartiermaker Jetta Klijnsma adviseerde dinsdag aan de intern verdeelde FNV de vakbeweging sterk te democratiseren, zodat de leden directe invloed en zeggenschap krijgen op alle niveaus.

Met haar vier collega-kwartiermakers stelt Klijnsma voor een ledenparlement in te richten binnen de koepel van verschillende bonden, een rechtstreeks gekozen vakbondsvoorzitter en ruimere mogelijkheden om referenda uit te schrijven.

Met één mond
"De ramen moeten open. De kokers moeten doorbroken worden. Mensen moet elkaar weer gaan vinden. Hupla, allemaal gewoon arm in arm er tegenaan."

Volgens Klijnsma laat de vakbeweging zich teveel uitspelen door werkgevers en overheden. Om dat te veranderen, moet de vakbeweging meer met één mond spreken.

Tot de oprichting van een nieuwe vakbeweging is besloten nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis was geraakt.

Jongerius
Huidig FNV-voorzitter Agnes Jongerius is blij met de voorstellen om de leden meer invloed te geven binnen de vakbeweging.

Door meer ledendemocratie, zoals een ledenparlement en een direct gekozen vakbondsvoorman of -voorvrouw, kan een toekomstig voorzitter werken met "helderder mandaten'' van de achterban.

Bondgenoten
Ook FNV Bondgenoten vindt het een goed idee van Klijnsma om leden meer macht te geven.

"Wij willen verder bouwen aan een actieve vakbeweging die zichtbaar is op de werkvloer'', aldus voorzitter Henk van der Kolk. "Waar leden en niet-bondsvoorzitters het voor het zeggen hebben.''

Abvakabo
Abvakabo is voorzichtig positief. Volgens vicevoorzitter Corrie van Brenk kan de vakbeweging krachtiger worden omdat directe inspraak van de leden in haar ogen kan zorgen voor "een glashelder mandaat voor de voorzitter''.

Van Brenk benadrukt dat haar leden op 30 mei moeten beslissen over de plannen. "Geloven mijn leden ook dat zij minimaal dezelfde kwaliteit aan service, dienstverlening en collectieve belangenbehartiging krijgen? Als zij dat vertrouwen daarin met elkaar hebben, denk ik dat er op 30 mei een positieve reactie komt."

Kamp
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) hoopt dat de voorstellen van Jetta Klijnsma ertoe bijdragen dat Nederlandse werknemers ook in de toekomst baat hebben van een sterke en constructieve vakbeweging.

"Een goed georganiseerde vakbeweging kan voor werknemers van grote betekenis zijn, ook op het centrale niveau in Den Haag'', aldus Kamp.

Bekijk hier het werkdocument van de nieuwe vakbeweging


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen