Nieuws16 mei '13 11:07Aangepast op 16 mei '13 11:37

Acceptatie homoseksualiteit groeit, maar er zijn wel 'rafelrandjes'

Auteur: Melvin Captein

De acceptatie van homoseksualiteit stijgt in Nederland. In 2006 keurde nog 15 procent van de bevolking homoseksualiteit af, nu is dat nog maar 4 procent.

Ook in andere West-Europese landen stijgt de acceptatie. De voormalige Oostbloklanden blijven achter, daar is de meerderheid van de bevolking tegen homoseksualiteit. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat vandaag gepresenteerd is.

Elders stukken erger
Nederland is dus een relatief homovriendelijk land. In met name Oost-Europese landen is de acceptatie klein. In Litouwen heeft bijvoorbeeld 70 procent van de bevolking moeite met homoseksualiteit. SCP-onderzoeker Lisette Kuyper legt uit hoe dat komt. "In andere landen is het inderdaad stukken erger. Dat heeft te maken met demografische kenmerken van de bevolking en de geschiedenis van het land. Nederland doet het goed, maar het is niet zo dat er op ons homoland niets aan te merken valt."

Geweld toegenomen
Een terechte opmerking. Uit de krantenkoppen lijkt namelijk naar voren te komen dat geweld tegen homo's ondanks de positieve acceptatiecijfers is toegenomen. Kuyper zet deze ogenschijnlijke contradictie tegenover BNR in perspectief. "De houding en de acceptatie van de algemene bevolking neemt toe, maar het aantal aangiftes van homofoob geweld inderdaad ook. Maar dat geweld wordt gepleegd door een kleine specifieke groep. Daarnaast heeft de groei van het aantal geweldsmeldingen ook te maken met de groei van de aangiftebereidheid. Het reflecteert dat de politie dat soort zaken serieus neemt."

Rafelrandjes
Hoewel de acceptatie dus gegroeid is, is nog niet iedereen comfortabel met homoseksualiteit. 22 procent zegt bijvoorbeeld meer moeite te hebben als twee mannen hand in hand lopen dan een man en een vrouw. Kuyper legt uit waar dat verschil in zit. "Die 4 procent is gebaseerd op de algemene maat. Daar zit acceptatie van het homohuwelijk in en van eigen kinderen die homoseksueel zijn. Maar er zijn nog wel wat rafelrandjes, waaronder bijvoorbeeld de houding tegenover adoptie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen