Nieuws12 dec '12 12:27Aangepast op 12 dec '12 13:04

Kabinet steunt beperking bankentoezicht

Auteur: Anne-Greet Haars

Het kabinet steunt voorstellen om het bankentoezicht in Europa door de Europese Centrale Bank te beperken tot de grote banken met een balans van meer dan 30 miljard euro.

Voorwaarde is wel dat de ECB de bevoegdheid krijgt om bij zorgen over kleinere banken toch rechtstreeks in te grijpen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën noemde het woensdag in de Tweede Kamer "riskant'' om kleine regionale banken in eerste instantie buiten het ECB-toezicht te houden, maar wees erop dat die wel onder nationaal toezicht blijven.

Grote zorgen
Verschillende fracties in de Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, hadden grote zorgen uitgesproken over de voorstellen die in Brussel circuleren om de kleinere banken uit te zonderen van het directe ECB-toezicht. Volgens PvdA-Kamerlid Michiel Servaes is dat zorgelijk, kwalijk en onwenselijk.

Vier banken in NL
Voor Nederland betekent de grens van 30 miljard dat de vier grote banken Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS Reaal onder ECB-toezicht komen te vallen en de kleinere banken onder nationaal toezicht van De Nederlandsche Bank vallen. Dat betekent dat 90 procent van de totale balans van de Nederlandse banken onder ECB-toezicht komt.

Andere lidstaten
Het compromisvoorstel dat momenteel op tafel ligt, lijkt op instemming van de lidstaten te kunnen rekenen. Ook Duitsland en Frankrijk, die op dit punt lijnrecht tegenover elkaar stonden, zouden ermee instemmen, zo is in Brussel vernomen.

Bijeenkomst
Later woensdagmiddag komen de ministers van Financiën van de 27 EU-landen bijeen in Brussel om tot definitieve overeenstemming te komen. De bewindslieden willen voor 1 januari de regels en voorwaarden van de Europese toezichthouder geregeld hebben. In de loop van volgend jaar zou dan de toezichthouder actief worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen