Nieuws12 dec '12 09:21

Europa beslist over de toekomst

Auteur: Anne-Greet Haars

Woensdagochtend vergadert de Tweede Kamer, woensdagmiddag komen de Europese ministers van Financiën in Brussel bijeen en donderdag de regeringsleiders. En ze praten allemaal over de toekomst van Europa.

Ze praten over betere economische en politieke samenwerking om de toekomst van de euro veilig te stellen. Dat leidt tot meer Brussel en minder Den Haag. Maar Brussel en Den Haag denken daar nog niet helemaal hetzelfde over, zeggen Haags verslaggever Hugo Reitsma en Europa-verslaggever Anke Truijen.

In Brussel willen ze het europroject nu eindelijk eens afmaken: op tafel liggen plannen voor een bankenunie, een begrotingsunie en een politieke unie. Zo stemmen de Europese leiders deze week in om per 1 januari 2013 het bankentoezicht over te dragen naar de Europese Centrale Bank. Maar er wordt ook gesproken over contracten die landen kunnen dwingen om economische hervormingen door te voeren.

Stap voor stap
Of je het nou leuk vindt of niet: deze week wordt er in Brussel een grote stap gezet richting een federaal Europa. Maar stap voor stap, ook om de druk op de Grieken hoog te houden. En aan grootse vergezichten over een federaal Europa: daar hebben we geen behoefte aan, zegt premier Rutte:

"Nederland heeft belang bij een sterk Europa dat zo spoedig mogelijk de crisis overwint. Voor Nederland gelden daarbij twee uitgangspunten: in de eerste plaats zijn lidstaten zelf verantwoordelijk voor het voeren van verantwoord economisch en budgettair beleid en goede marktprikkels dragen hieraan bij. Onder andere door het verbeteren van transparantie.
En adequaat Europees toezicht is noodzakelijk door een onafhankelijke commissaris en wat betreft de banken, door de Europese Centrale Bank."

Klik hier voor de bijdrage van Europa-verslaggever Anke Truijen en Haags verslaggever Hugo Reitsma over de verschillende standpunten in Brussel en Den Haag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen