Nieuws24 sep '12 06:40Aangepast op 24 sep '12 15:13

CDA wil tuchtcollege voor financiële sector

Auteur: Harmen Simon Teunis

Er komt een onderzoek naar de noodzaak van een tuchtcollege voor de financiële sector. Minister de Jager komt daarmee tegemoet aan een wens van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Een tuchtcollege zou kunnen oordelen over bankiers en medewerkers in de financiële sector die de afspraken van de bankierseed overtreden. De Jager legde uit dat de eed zoals hij die in de wet wil verankeren, breed zal gelden binnen de sector.

Dus niet alleen voor de raad van bestuur of raad van commissarissen, maar ook voor adviseurs op een lager niveaus en handelaren. De eed zal niet gelden voor bankmedewerkers die aan een balie werken en klanten niet adviseren, voor schoonmakers of medewerkers die de catering doen binnen een bank.

Geen vrijblijvendheid
Volgens De Jager is de bankierseed zeker geen voorbeeld van vrijblijvende symboolwetgeving. Hij vindt ook dat banken medewerkers die de eed weigeren af te leggen, zou moeten ontslaan. Dat is een vorm van 'gepast ontslag', die stand zal houden voor de rechter, schat De Jager in.

Met de bankierseed wordt volgens de minister een hoge morele norm geïntroduceerd middels een wettelijke eed of belofte. Het belang van de klant en het belang van de samenleving staan daarin voorop.

CDA-pleidooi
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum hield voorafgaand aan het overleg met de minister op BNR al een pleidooi voor zo'n tuchtcollege: "Er komt een bankierseed en die zou je kunnen laten handhaven door de sector zelf en daar kan zo'n tuchtcollege een rol in spelen", zei Van Hijum maandagochtend bij BNR Paul van Liempt.

Beroepsethiek
Het gaat Van Hijum er vooral ook om dat de sector zelf de beroepsethiek weer voorop stelt: "Als het vertrouwen in de financiele sector hersteld moet worden, kunnen we het niet alleen hebben van wetten, regels en toezicht."

Het tuchtcollege moet voorkomen dat de bankierseed een "vrijblijvende exercitie" wordt en bankiers en anderen in de financiële sector hun schouders er over op kunnen halen. "Er dient dan ook wat te gebeuren op het moment dat iemand zich niet houdt aan de eed", aldus Van Hijum.

Rol voor AFM
Het CDA-kamerlid verwijst naar advocaten, makelaars, medici en notarissen die ook allemaal hun eigen tuchtcollege hebben. Mogelijk is er ook voor de Autoriteit Financiële Markten een rol weggelegd.

"Een tuchtcollege moet tanden krijgen om schending van de beroepseer serieus aan te kunnen pakken. Het college kan waarschuwingen en boetes uitdelen. In voorkomende gevallen kunnen bovendien tijdelijke of permanente verboden om het beroep uit te oefenen worden uitgevaardigd", stelt Van Hijum voor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen