Wisselende reacties op masterplan Van Rompuy
De reacties op het 'masterplan voor de euro' dat EU-voorzitter Herman van Rompuy gisteren bekendmaakte zijn flink verdeeld.
Brussel zou volgens de voorstellen van EU-president Herman Van Rompuy die dinsdag naar buiten kwamen meer te zeggen moeten hebben over de Europese banken en de budgetten van de 17 eurolanden. Dat staat in .
Vandaag komen de Franse president Hollande en bondskanselier Merkel bij elkaar om de EU-top voor te bereiden die morgen begint. Maar de kans dat er concrete slagen gemaakt gaan worden, lijkt klein.
Achtervang
Van Rompuy wil van het noodfonds ESM een achtervang maken voor de bancaire sector. Als een bank failliet gaat of gedupeerde spaarders moeten worden uitbetaald, dan moet het ESM kunnen worden ingezet.
Maar vooral het Europese garantiestelsel voor spaarders en een fonds waar banken uit kunnen putten zodra ze in de problemen komen - het meest concrete onderdeel van het voorstel -stuiten op weerstand.
"Als je dit bedenkt op de tekentafel dan lijkt het een goed idee. Maar nu zitten we al midden in de crisis, en eigenlijk voelen Duitsland en Nederland dat zij kunnen opdraaien voor de verzekering van het brandende huis in Zuid-Europa", zegt FD-correspondent in Brussel Martin Visser.
Bankenunie
Ook over de paragraaf over de bankenunie valt nog voldoende te onderhandelen. Door die onvolledigheid blijven de lidstaten tijdens de EU-toppen maar aanmodderen, meent hoogleraar finance Jaap Koelewijn van Nyenrode Business Universiteit.
"Het feit dat je het op essentiële onderdelen niet goed uitwerkt en het gebrek aan institutioneel kader blijven allemaal nog onuitgewerkte punten", zegt hij. Maar volgens hoogleraar algemene economie Frank den Butter is het onmogelijk voor Van Rompuy om de lidstaten een bankenunie door de strot te duwen. "Ik heb het idee dat Rutte kan instemmen met de tekst die van Rompuy heeft geschreven en goed gaan nadenken over en richting geven aan de invulling."
Invloed Rutte
Maar daarvoor is de invloed van Rutte in Europa volgens Koelewijn te klein. "We zijn tegen wil en dank een klein onderdeeltje van Duitsland. We hebben weinig geld, een woningsector die niet goed gaat en een bankensector die problemen heeft."
Maar voor Visser is dat geen uitgemaakte zaak. "Nu de discussie zich weer toespitst op de solidariteit van het noorden met het zuiden denk ik dat Rutte heel goed op kan trekken met Merkel op heel veel onderdelen."