Nieuws23 aug '13 17:07

Dodental explosies Tripoli stijgt

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Libanese havenstad Tripoli is vrijdag opgeschrikt door explosies bij twee moskeeën. Minister Ali Hassan Khalil van Gezondheidszorg zei dat zeker 27 mensen zijn omgekomen en dat er 358 gewond zijn geraakt.

Image

Eerder waren zeker 12 doden en 25 gewonden gemeld. Verscheidene auto's gingen in vlammen op, ruiten van appartementen sprongen en balkons stortten in.

De ontploffingen bij de Al Taqwa-moskee in de wijk Al Zaherya vonden vrijwel op hetzelfde moment plaats als die bij het gebedshuis As Salam in de buurt Al Mina: aan het einde van het vrijdaggebed. "Er zijn in beide moskeeën veel slachtoffers, we hebben nog geen duidelijk idee van de precieze aantallen", meldde een veiligheidsbron eerder. George Kettaneh, woordvoerder van het Libanese Rode Kruis, vreest dat het aantal slachtoffers nog flink oploopt.

Op de lokale televisie zijn dikke zwarte rookwolken boven de stad te zien. Op zender News TV noemde minister van Financiën Mohammad Safadi de aanslagen "barbaars'' en "bedoeld om de groeiende conflicten tussen soennieten en sjiieten in Libanon te verergeren.'' Het zijn de ergste en dodelijkste aanslagen in Tripoli sinds het einde van de Libanese burgeroorlog (1975-1990).

Na de aanslagen gingen boze mannen de straat op in Tripoli. Met geweren schoten ze in de lucht. Vlak bij beide moskeeën gooiden zij stenen naar Libanese soldaten die de locaties inspecteerden.

In de stad van bijna 200.000 inwoners in het noorden van Libanon was er eerder geweld tussen de groepen die elkaar ook in buurland Syrië bestrijden. 80 kilometer verderop, in een voorstad van Beiroet, stierven vorige week 22 mensen, toen een autobom ontplofte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen