Nieuws17 okt '12 11:31Aangepast op 17 okt '12 20:29

OZB bijna overal fors omhoog

Auteur: Arjan Meesterburrie

In meer dan de helft van alle gemeenten is het tarief voor de onroerendezaakbelasting dit jaar met meer dan 5 procent omhoog gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek.

In de grote steden is de stijging van het OZB-tarief relatief laag. In Amsterdam en Rotterdam steeg het tarief met ongeveer 2,5 procent en in Utrecht 1,6 procent. Den Haag is een uitzondering, daar daalde het OZB-tarief met 4,3 procent.

De grootste stijging van de onroerendezaakbelasting is in de gemeente Lingewaard. Daar steeg het tarief met meer dan 60 procent. "Zoveel zijn de huizenprijzen daar echt niet gedaald, dus daar wordt gewoon meer geld opgehaald", reageert Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Forse stijgingen
In totaal waren er slechts drie gemeenten waar het tarief daalde: "Den Haag was er één, een andere is de gemeente Hollands Kroon, dat is een recente fusie-gemeente in de kop van Noord-Holland, en ook in de gemeente Lopik was nog een kleine daling. En voor de rest zijn het alleen maar forse stijgingen", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS bij BNR Paul van Liempt.

"We voorzien dat het volgend jaar ook weer gaat gebeuren", zegt De la Porte van de VEH. "Wij verwachten dat gemeenten in de problemen komen met grond die ze hebben aangekocht als bouwgrond.Daar moet voor betaald worden, maar het wordt niet verkocht aan bouwers, want er wordt gewoon niet genoeg gebouwd. En daardoor moet in veel gemeenten in 2013 de OZB weer worden verhoogd."

Verklaring voor stijgingen
CBS-econoom van Mulligen heeft wel een verklaring voor alle stijgingen: "Dat heeft alles te maken met de dalende huizenprijzen. Want voor gemeenten is de OZB één van de weinige potjes waar ze vrij over kunnen beschikken.

Als de huizen minder waard worden, dan scheelt dat de gemeenten natuurlijk aanzienlijk aan OZB-belastinginkomsten. Omdat tegen te gaan kunnen ze de tarieven verhogen om de inkomsten toch op peil te houden."

VEH: Rijksnorm blijkt fopnorm
"De OZB is meer gestegen dan is afgesproken met het Rijk in de zogeheten macronorm", zegt Hans Andre de la Porte tegen BNR's Annette van Soest. "Eigenlijk is die macronorm gewoon een fopnorm, want de gemeente verhoogt het OZB-tarief en int het geld om de begroting sluitend te maken."

De Vereniging Eigen Huis wil dat de individuele gemeenten die meer onroerendezaakbelasting innen dan afgesproken, worden aangesproken door de rijksoverheid. "Nu lijden de goede onder de slechte'', zegt Hans André de la Porte.

'Graaipotje'
Hoofdeconoom Han de Jong van ABN AMRO zegt in het economenpanel van  BNR Paul van Liempt dat hij de stijgingen wel begrijpt, maar dat hij het toch een 'triest verhaal' vindt:

"Want het wordt als een soort laatste graaipotje gebruikt en daar is die belasting helemaal niet voor bedoeld. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat je enorm baalt als je in een gemeente woont waar ineens de OZB heel erg stijgt."

VNG: OZB-stijging leidt niet tot lastenverzwaring
Voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten vindt al die kritiek onterecht. Het is een jaarlijks ritueel, zegt ze bij BNR Zakendoen Met: "De vergissing die altijd gemaakt wordt is dat een OZB-tariefsverhoging altijd leidt tot lastenverzwaring. En dat is onzin. [...] Als de huizenprijzen zakken, dan moet het tarief omhoog om dezelfde opbrengsten te houden."

In haar eigen gemeente Almere is de OZB dit jaar met 6 procent omhoog gegaan.

Volgens Jorritsma vertellen veel media en kranten elk jaar opnieuw het verkeerde verhaal: "Er zijn natuurlijk mensen die er geen belang bij hebben om dat verhaal uit te leggen, laat ik daar ook heel helder over zijn. Wij moeten elk jaar uitleggen hoe het werkt en het is heel eenvoudig."

Hoogste OZB-tarief in Appingedam
De Groningse gemeente Appingedam kent het hoogste tarief. Daar betaalt een huizenbezitter bijna vijf keer zo veel als op Texel voor een woning met precies dezelfde WOZ-waarde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen