Nieuws6 nov '12 10:27

SNS Reaal onderzoekt ook gedeeltelijke nationalisatie

Auteur: Marjan van den Berg

Een gedeeltelijke nationalisatie is een van de mogelijkheden die SNS Reaal bekijkt om uit de problemen te komen. Dat heeft SNS Reaal-topman Ronald Latenstein dinsdag bevestigd op BNR.

Gevraagd naar de mogelijkheid van een gedeeltelijke nationalisatie, zei Latenstein: "Waar we naar kijken is een aantal mogelijkheden binnen kapitaal versterken en versimpelen. We hebben een aantal genoemd in de trading update. Dat is waar we naar kijken. Het omzetten van core Tier 1 securities staat daar ook bij. Dat is een onderdeel van het proces dat nu loopt."

Core Tier 1 securities is het vehikel waarmee de Nederlandse staat in 2008 SNS Reaal van staatssteun heeft voorzien. In de voorwaarden staat dat deze obligaties omzetbaar zijn in aandelen. Als dit gebeurt, zou dit een gedeeltelijke nationalisatie betekenen. Daarvoor is goedkeuring van Brussel nodig. De bankverzekeraar moet dan wel aannemelijk maken dat alles is geprobeerd om de staatssteun op een andere manier af te lossen.

Maar met Brussel zal de bank hoe dan ook in gesprek moeten, zegt Latenstein. "We hebben 700 miljoen aan kapitaal bijna vrijgemaakt. Dat was bedoeld om in te zetten voor de aflossing van de staatssteun. Wat we vaststellen is dat dat, in dat heel gure klimaat, lastig wordt. En dus zouden we sowieso langs Brussel moeten."

SNS Reaal gaf dinsdag een trading update. Het bank- en verzekeringsbedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 34 miljoen euro, maar moest opnieuw meer afschrijven op zijn vastgoedactiviteiten.

De vastgoedpoot Property Finance, het zorgenkindje van SNS Reaal, boekte een nettoverlies van 99 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen