Nieuws7 aug '13 15:00Aangepast op 7 aug '13 15:20

Wolf Luttelgeest komt uit de Balkan

Auteur: BNR Webredactie

De wolf die vorige maand in Luttelgeest is gevonden, komt waarschijnlijk uit Oost-Europa. Dat concluderen drie instanties die het vrouwtje hebben onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt dat het een raszuivere wolf is die oorspronkelijk uit Oost-Europa komt. Het DNA van het dier komt voor 96,5 procent overeen met wolven uit de Karpaten. Daarnaast is voor 3 procent Italiaans DNA aangetroffen en voor 0,5 procent DNA van een hond.

Het beest is vrijwel zeker vanuit Oost-Tsjechië, Zuid-Polen of Slowakije richting Nederland getrokken. Ook waarschijnlijk is dat de wolf een tijdje in Nederland heeft geleefd.

Volgens de onderzoekers is er geen enkele aanwijzing die er op wijst dat de wolf langs de kant van de weg is neergelegd door bijvoorbeeld Polen, zoals werd gesuggereerd. Het dier is volgens de onderzoekers op natuurlijke wijze Nederland binnengekomen en heeft voor ze werd doodgereden al enige tijd in Nederland geleefd. 

Geert Groot Bruinderink van Alterra, één van de drie instanties die het beest heeft onderzocht, zegt dat de komaf van de wolf bepaald kon worden door andere gebieden uit te sluiten. "We kunnen op basis van de uitkomsten van genetisch onderzoek bepaalde populaties uitsluiten. Dat kunnen we doen voor Italië en daarmee verwante populaties in Frankrijk en Zwitserland. Die sluiten we uit. We kunnen ook de Duitse- en West-Poolse populatie uitsluiten. Wat dan overblijft is een heel uitgestrekt gebied ten oosten en noordoosten van de Duits-Poolse populatie. Dat is heel erg groot. Maar dankzij de analyses van Naturalis kunnen we dat inzoomen tot de Balkan. Dus we nemen nu aan dat het een Balkan-beest is.”

Verrassende uitkomst
De uitkomst is verrassend, zegt wolvenkenner Leo Linnartz, want aangenomen werd dat het dier Duits bloed zou hebben. Deskundigen dachten dat de ongeveer 2 jaar oude wolf weggezworven was van een Duitse roedel die ter hoogte van Emmen leeft en zo Nederland was binnengetrokken.

De Karpatenwolf moet ongeveer 900 kilometer afgelegd hebben om de Noordoostpolder te bereiken. Ongeveer een kwart van de wolven zwerft zo ver om een nieuw territorium te vinden. Het is normaal dat jonge wolven hun roedel verlaten. Om te kunnen bepalen uit welke roedel deze wolvin kwam, is nader onderzoek nodig dat nog enkele weken gaat duren.

Keutels
In de Noordoostpolder zijn ook zes verse keutels gevonden die zeer waarschijnlijk van een wolf waren. In de poep troffen onderzoekers haren van een edelhert en haren en botten van een vos aan. In Nederland is geen ander roofdier bekend dat zulke grote dieren met huid en haar opeet. Hoewel nog niet onomstotelijk is vastgesteld dat de uitwerpselen van de wolf van Luttelgeest waren, wijst de hoeveelheid poep er wel op dat een wolfachtige een tijdje in die omgeving heeft rondgezworven.

Eerder vandaag liet Natuurmonumenten al weten aan BNR dat het zeer aannemelijk is dat er meerdere wolven in Nederland zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen