Nieuws1 aug '12 13:17

Duitsland niet 'toll' voor truckers

Auteur: Arjan Meesterburrie

Truckers moeten op ruim 1100 kilometer aan regionale wegen in Duitsland tol gaan betalen. De Duitse staat hoopt daar zo'n honderd miljoen euro per jaar mee binnen te halen.

"Als je klant toevallig in een regio zit waar deze wegen liggen, betekent dat een forse kostenstijging voor die ondernemers", reageert Elmer de Bruin van Transport en Logistiek Nederland op BNR.

"Je betaalt ongeveer 13 tot 15 eurocent extra per kilometer en gezien de grote afstanden die trucks rijden praat je per bedrijf toch al gauw over duizenden tot misschien wel tienduizenden euro's", zo rekent De Bruin voor aan BNR's Annette van Soest.

Weinig alternatieven
Eerder vandaag meldde het CBS nog dat Duitsland en Nederland de belangrijkste handelspartners zijn voor elkaar. Transport en Logistiek Nederland verwacht dan ook geen afname van het aantal Nederlandse ritten in Duitsland:

"Er zijn weinig alternatieven voor, het gaat om wegen die slechts 4 tot 6 kilometer lang zijn. En daarom verwacht ik niet dat er veel verkeer naar het spoor zal gaan of naar de binnenvaart. Daar is het aandeel gewoon te klein voor."

Omrijden is nog duurder
Ook omrijden is volgens De Bruin geen optie: "Omdat met de huidige dieselprijs elke kilometer er één extra is. De dieselprijs is zo hoog dat omrijden eerder extra geld kost, dan dat het geld bespaart."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen