Nieuws11 aug '12 09:49Aangepast op 11 aug '12 15:48

Update | VVD wil een rode knop en geen rood potlood

Auteur: Fleur de Bruijn

We kunnen mensen op de maan zetten en harten transplanteren, maar als we stemmen, gebruiken we een ouderwets potlood. Dat is binnenkort verleden tijd, als het aan de VVD ligt.

De VVD wil dat er weer elektronische gestemd gaat worden bij de verkiezingen. Tweede Kamerlid Joost Taverne gaat daarvoor een initiatiefwet indienen. Hij hoopt dat de stemcomputers al bij de volgende verkiezingen kunnen worden ingezet.

Efficiënter en veiliger
Volgens de VVD'er is het stemmen met het rode potlood dringend aan vernieuwing toe. "Stemmen met potlood leidt bij elke verkiezing weer tot ergernis'', stelt Taverne in het Algemeen Dagblad. Het tellen duurt lang of gaat fout en stembiljetten raken zoek. Elektronisch stemmen heeft die nadelen volgens het Kamerlid niet. "En het is efficiënter en veiliger.''

Daarnaast kunnen de 350.000 mensen die door een (visuele) beperking nu niet zonder hulp kunnen stemmen, wel met de stemcomputers overweg. "Iedereen moet zelfstandig zijn of haar stem kunnen uitbrengen. En er moeten zo weinig mogelijk stemmen verloren gaan'', aldus Taverne.

Slechte timing
BNR’s Harmke Pijpers vroeg aan Taverne of de timing van zijn wetsvoorstel niet heel slecht is, nu hacking en krakers het nieuws domineren. “Nee, dat is niet zo, want mijn wetsvoorstel is techniekonafhankelijk. Het idee is dat er vastgelegd wordt dat zodra het electronisch stemmen technisch veilig kan, het ook wettelijk mag.”

Dat het wetsvoorstel pas door de volgende Kamer besproken zal worden, is voor hem geen reden om het nu al niet naar buiten te brengen. “Ik wil voorkomen dat we ook tijdens deze verkiezingen weer klagen dat het allemaal moderner moet, maar dat dit vervolgens weer wegebt.”

Papieren telling
In 2006 werd voor het laatst per computer gestemd, omdat de apparatuur niet 100 procent fraudebestendig zou zijn. Volgens Taverne is de techniek veel beter geworden (“en de hackers ook”, aldus Pijpers) maar toch ziet hij nog wel een combinatie met het ouderwetse papier voor zich. “Nadat je elektronisch je stem hebt uitgebracht, krijg je een papier en dat papier wordt geteld.”

De plannen van de VVD sluiten aan bij die van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters dat begin dit jaar al opriep tot een terugkeer naar de stemcomputer. Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken stelde echter dat elektronisch stemmen nog ver weg is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen