Nieuws27 dec '13 15:31Aangepast op 27 dec '13 15:48

Directeur Groene Amsterdammer vertrekt om lening De Roy van Zuydewijn

Auteur: BNR Webredactie

Teun Gautier is per direct opgestapt als directeur van opinieweekblad De Groene Amsterdammer. Tussen hem, het bestuur en de redactie van De Groene is 'een fundamenteel verschil van inzicht ontstaan' nadat bekend werd dat Gautier geld heeft geleend aan Edwin de Roy van Zuydewijn voor het schrijven van een boek.

Gautier heeft in het voorjaar van 2012 een kortdurende lening van 17.000 euro verstrekt aan een initiatief dat moest leiden tot publicatie van een boek, geschreven door De Roy van Zuydewijn. Hierin zouden kwesties rondom het koningshuis worden behandeld. Het bedrag is binnen zeer korte termijn terugbetaald.

Vorige week
Het bestuur en de redactie hoorden pas vorige week over het boek dat De Roy zou schrijven. Zij menen dat door het handelen van Gautier 'de redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad' in geding is.

"De Roy van Zuydewijn is onderwerp van journalistiek en politiek debat, waardoor de zakelijke handeling van de directeur in verband zou kunnen worden gebracht met de redactionele afwegingen van De Groene'', zo staat in een verklaring op de website.

Gautier laat weten zich niet inhoudelijk met het boek te hebben bemoeid. De directeur en De Groene zijn desalniettemin 'in goed overleg uit elkaar' gegaan.

Ombudsman
De ex-partner van prinses Margarita kwam onlangs weer in de publiciteit naar aanleiding van een rapportage door de Nationale ombudsman en verklaringen van premier Rutte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen