Nieuws22 mei '13 18:28

Oppositie: wat doet Ploumen met 750 miljoen?

Auteur: BNR Webredactie

De oppositie wil veel meer duidelijkheid over de invulling van het fonds van 750 miljoen waarmee minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) ondernemers in Nederland en ontwikkelingslanden wil helpen.

Volgens SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks weet niemand precies waar het fonds voor bedoeld is.

Minister Lilianne Ploumen spreekt donderdag met de Tweede Kamer over haar toekomstvisie voor hulp en handel. Het fonds (het Dutch Good Growth Fund) is een belangrijk onderdeel van deze nota. Met het geld moeten activiteiten van vooral het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden worden gefinancierd.

Huiswerk
De oppositiepartijen hebben grote twijfel over de besteding van dit ‘gigantisch bedrag' en willen dat de minister op dit vlak haar huiswerk overdoet. “Iedereen tast in het duister over voor wie dit fonds beschikbaar is'', stelt Joël Voordewind van de ChristenUnie. Voor de zomer wil Agnes Mulder (CDA) ‘een uitgewerkt plan' over het Dutch Good Growth Fund.

Fonds schrappen
Volgens Sjoerd Sjoerdsma van D66 zit niemand te wachten op het fonds. “Ploumen moet een beter plan maken of een andere bestemming zoeken voor de 750 miljoen euro." GroenLinks en de SP vrezen dat het fonds vooral ten goede zal komen aan het Nederlandse bedrijfsleven. Jasper van Dijk van de SP vindt dat het fonds het beste kan worden geschrapt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen