Nieuws24 aug '11 15:21Aangepast op 24 aug '11 16:02

Kim Jong-il wil testen kernwapens wel opschorten

Auteur: Thijs Baas

Als het internationale overleg over het nucleaire programma van Noord-Korea wordt voortgezet, is dat land bereid het testen van kernwapens op te schorten.

Dat liet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il woensdag weten tijdens een zeldzaam gesprek met de Russische president Dmitri Medvedev.
Een zegsvrouw van Medvedev meldt dat Pyongyang bereid is onvoorwaardelijk het zeslandenoverleg te hervatten over de nucleaire toekomst van het land. Vervolgens is Noord-Korea bereid een mogelijk uitstel van de nucleaire tests te bespreken.
Internationale betrekkingen
Het gesprek tussen Medvedev en Kim Jong-il vond plaats op de militaire basis Sosnovi Bor vlakbij de stad Oelan-Oede in het oosten van Siberië. Rusland en China behoren tot de weinige landen die het internationaal nog wel eens opnemen voor Noord-Korea. In 2009 stapten de Noord-Koreanen uit het overleg met China, Rusland, de VS, Zuid-Korea en Japan. Mede door de oplopende voedseltekorten in het land is Kim steeds meer genoodzaakt de diplomatieke banden met de grootmachten aan te halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen