Nieuws27 nov '11 11:20

Is DSK erin geluisd?

Auteur: Edme Koorstra

Nieuw onderzoek laat zien dat ex-IMF-topman Strauss-Kahn wel eens het slachtoffer kan zijn van een valstrik in de verkrachtingszaak van het kamermeisje. Een spoor leidt naar een potentiële politiek rivaal: de Franse president Sarkozy.

Het leek zo simpel: kamermeisje Nafissatou Diallo van het Sofitel-hotel beschuldigt IMF-bestuurder Dominique Strauss-Kahn van verkrachting. Strauss-Kahn zegt dat er inderdaad seks plaatvond, maar met wederzijdse instemming. De rechtbank komt er niet uit en laat de zaak vallen omdat het kamermeisje een onbetrouwbare getuige zou zijn. Diallo spant een civiele zaak aan tegen Strauss-Kahn, die blijft ontkennen.

Door de ophef zag Strauss-Kahn zich genoodzaakt ontslag te nemen bij het IMF, en als hij het Franse presidentschap al ambiëerde (en daar leek het op), daarop zijn zijn kansen nu ook verkeken. Diallo heeft haar gram nog niet gehaald, maar een eventuele (Franse) politieke opponent zal tevreden zijn.   

Valstrik
De Amerikaanse onderzoeksjournalist Edward Jay Epstein heeft nu bewijzen gevonden dat 'DSK' mogelijk slachtoffer is geworden van een valstrik. In het blad New York Review of Books heeft hij een artikel gepubliceerd wat er op wijst dat er meer aan de hand was dan tot nog toe aan het licht is gekomen.

Epstein onderzocht ondermeer de telefoongegevens en de informatie die is verzameld in het elektronische systeem van de kamersleutels. Dat systeem houdt bij wie er op welk moment welke hotelkamer betreedt. Die gegevens laten zien dat Diallo de kamer tussen 12.06 uur en 12.07 uur binnenging. Om 12.13 uur belde Strauss-Kahn zijn dochter over een lunchafspraak. In die zes of zeven minuten zegt Diallo door Strauss-Kahn te zijn aangerand en door de kamer gesleurd.

Kamer 2820
Om 12.28 uur verliet Strauss-Kahn de kamer en om 12.54 uur kwam hij bij het restaurant aan waar hij zijn dochter zou ontmoeten. In de tussentijd ging Diallo volgens de sleutelgegevens om 12.26 uur een andere kamer in, nummer 2820, waar ze die ochtend al een paar keer in was geweest voordat de gast uitcheckte. Even later ging ze terug naar de kamer van Strauss-Kahn en rapporteerde de aanranding aan haar supervisor. Maar tijdens ondervraging door de politie zou Diallo nooit hebben gemeld dat ze kamer 2820 had bezocht. Die kamer is dan ook niet onderzocht door de politie. Sofitel weigert de naam van de huurder te noemen.

Roomservice
Ook komt uit de sleutelgegevens naar voren dat een andere medewerker van het hotel, Syed Haque van de roomservice, Strauss-Kahn's kamer betrad vlak voordat Diallo dat deed, ogenschijnlijk om vuil servies op te halen. Omdat alleen wordt geregistereerd dat iemand een kamer ingaat, en niet dat iemand de kamer weer verlaat, is het niet zeker wanneer Haque vertrok. Hij heeft in ieder geval geweigerd zich te laten ondervragen door de advocaten van Strauss-Kahn.

Beveiligingsbeelden
Een ander opvallend punt in het onderzoek van Epstein is een beveiligingsvideo waarop Brian Yearwood, de engineer van het hotel, en een onbekende man de gebeurtenissen van die dag uitbundig vieren. Epstein vond dat Yearwood eerder contact had gehad met John Sheehan, een beveiligingsexpert van Accor, het moederbedrijf van Sofitel. En de baas van Sheehan, René-Georges Querry, heeft weer een link met een man die nu werkt voor de inlichtingendienst van de Franse president Sarkozy.

Maar ook al ontkent de UMP-partij van zittend president Sarkozy elke beschuldiging van een politieke valstrik ("dit is een slecht uitgevoerde manipulatie," zei een UMP-bestuurder), het onderzoek roept in ieder geval nieuwe vragen op over wat er precies gebeurd is in het Sofitel op die 14e mei.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen