Nieuws22 nov '13 14:46Aangepast op 22 nov '13 18:54

OM: Doodschoppen grensrechter is 'rauwe werkelijkheid'

Auteur: Marjan van den Berg

Tegen de zeven verdachten in de strafzaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep celstraffen tot 6 jaar geëist.

De hoogste strafeis was voor de enige volwassene onder de beklaagden, El Hassan D. Tegen de zes minderjarigen eiste de advocaat-generaal voor het gerechtshof in Leeuwarden tot 2 jaar jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De eisen zijn gelijk aan de straffen die werden opgelegd in eerste aanleg.

Gezamenlijk verantwoordelijk
Volgens het OM zijn alle 7 verdachten schuldig aan medeplegen van doodslag op de grensrechter.

Volgens persadvocaat-generaal Gerard de Haas is van iedereen vastgesteld dat die heeft meegedaan. “Niet iedereen heeft tegen het hoofd van het slachtoffer geschopt, maar toch, omdat je gezamenlijk bezig bent, je niet terugtrekt, met een gezamenlijk doel, en je ook moet kunnen voorzien dat, wanneer je met voetbalschoenen met scherpe noppen erop iemand die tot twee keer naar de grond is gebracht schopt, je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor het uiteindelijke noodlottige gevolg.”

Kritiek
Het OM laakt de houding van de verdachten. Vrijwel alle verdachten hebben verklaard niets gedaan te hebben.

De Haas zegt dat de nabestaanden graag eens van de verdachten hadden willen horen wat zich precies heeft afgespeeld tussen hen en de grensrechter. “Er is niet uit de mond van de verdachten in de richting van de familie iets gekomen in de trant van: dit is mijn aandeel, dat was zijn aandeel, dit was de aanleiding. Dat is niet gekomen en dat is natuurlijk wel triest.”

Nieuw Sloten
Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december geschopt en geslagen door een groep spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten, na een wedstrijd tegen Buitenboys uit Almere. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Volgende week komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De uitspraak van het gerechtshof is op 19 december.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen