Nieuws24 dec '11 11:58Aangepast op 30 dec '11 09:54

'Ik wilde doorgroeien en zij niet'

Auteur: Karin Backx

De jonge chefkok Jim de Jong stopt met zijn zaak De Jonge De Jong aan het Deliplein in Rotterdam. 'Zij wilden een buurtrestaurantje blijven en ik wilde doorgroeien,' verklaart De Jong in BNR Generatie Einstein.

De Jong breekt met zijn compagnon en gaat nu voor zichzelf verder. 'Ik maakte een bepaalde stijging door, die zij helemaal niet hadden verwacht. Nu ga ik iets nieuws openen voor mezelf. Ik ben op zoek naar een locatie in het centrum van Rotterdam.'

Erik van Loo, chef-eigenaar van restaurant Parkheuvel vindt het een goede zaak dat hij zijn compagnon nu loslaat. 'In het begin is het heel erg leuk, heb je steun aan elkaar. Maar als je er boven uitgroeit, is er maar één ding wat je kunt doen; ermee stoppen. Het is een gezonde groei die een mens doormaakt.'

'Het ligt wel gevoelig',  geeft De Jong aan. 'Het is toch je kindje.' Op zijn 21e werd Jim de Jong 'per ongeluk' chef-eigenaar van restaurant De Jonge De Jong. Ineens staat er dan een zaak met je naam erop. 'Dat is best wel een vreemde gewaarwording,' zegt de inmiddels 23-jarige De Jong.

Naïeve stap

'Achteraf gezien is het misschien wel een naïeve stap geweest,'  geeft De Jong aan. 'Maar op dat moment is zo'n compagnon wel het steuntje in de rug. Ze bieden de ruimte om het daadwerkelijk te doen.' Naast eigen leningen zit er geld van de compagnon en een stukje subsidie in de zaak.

De jonge chefkok vertelt dat zijn moeder ook een grote steun is voor hem. 'Dat is echt een vrouw met ballen',  grapt hij. 'Ze heeft gezien hoe het is gegaan bij De Jonge De Jong en helpt me nu ook bij mijn nieuwe project.' 

'De middelen zijn er nu ook niet, dan kan het niet anders dat je het met een compagnon moet opzetten,' zegt Van Loo. De huidige chefkok van het tweesterrenrestaurant Parkheuvel was zelf 26 jaar bij zijn eerste zaak.

Limburg

Erik van Loo geeft aan dat zijn roots in zijn voordeel hebben gewerkt. 'Ik kom uit Limburg en toen ik twintig jaar was, had je daar in een straal van vijf kilometer wel tien zaken in de buurt met een ster.'

Van Loo vindt dat je alles een keer meegemaakt moet hebben. 'Je moet het hele laddertje beklommen hebben en dan begin je bij de onderste tree'. Hij is zelf zijn carriere begonnen op een cruiseschip. 'Alle grote chefs in Nederland hadden op de grote vaart gewerkt, dus toen ik dacht ik dat ik dat ook moest,' vertelt hij.

'Het werd een grote deceptie. In jaren 80 lag die sector helemaal op z'n gat. Ze kookten daar allemaal met instantspullen en poeders.'

Jamie Oliver

'Dat wij, de Nederlandse topchefs, een voorbeeldfunctie hebben daar moet je je van bewust zijn. 'Nu heb je een soort popsterstatus af en toe. Je kunt niet zomaar iets roepen of schreeuwen en het vervolgens niet waarmaken,'  legt Van Loo uit.

De vader van De Jong had een paar jaar terug een interview met Jamie Oliver. 'Ik mocht als zestienjarige jongen mee met mijn vader.'  Jim kwam in gesprek met de beroemde tv-kok over koken en werd ter plekke uitgenodigd door Oliver om een stage te lopen in Engeland. 'Ik rol er maar een beetje in allemaal', grapt hij.

'Maar volgens mij is het helemaal niet erg om te dromen,' vervolgt De Jong. 'Ik mag nog fouten maken. Ik mag nog een keer failliet gaan op deze jonge leeftijd.'

Luister elke zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein

Gerelateerde artikelen