Nieuws17 dec '11 12:41

Swiss Made wordt Dutch Made

Auteur: Karin Backx

Op bijna elke klokje is de term Swiss Made terug te vinden. De 19-jarige Mick Mooren pakt het anders aan en zet heel subtiel Dutch Made op zijn zelf ontworpen horloge.

'Natuurlijk heeft Swiss Made een bepaalde status en naam, maar aan de andere kant wordt je er ook mee dood gegooid. Daardoor is het eigenlijk niet meer bijzonder',  licht Mooren toe.

'Het is leuk om te laten zien dat producten uit Nederland komen. Sowieso Nederlanders vinden Dutch Made heel leuk, maar ook Amerikanen vinden het heel gaaf.'

Bart Grönefeld, die samen met zijn broer Tim bekend is van de GTM-06, het meest gecompliceerde horloge ooit gemaakt op Nederlandse bodem, heeft ook wel aan die term gedacht.

Verrassingseffect

Hij heeft er uiteindelijk bewust voor gekozen om het niet te doen. 'Het gaat er om dat iets mooi vindt en als je dan achteraf hoort dat het horloge uit Nederland komt, is het verrassingseffect veel groter.'

Grönefeld richt zich ook op een hoger segment in de markt. De prijsklasse varieert van 20.000 tot 300.000 euro voor een horloge.

De horloges van Mick Mooren zijn voor 839 euro te koop. Mick begon met wat reparatie- en restauratiewerk van horloges, maar dat werd al snel een uit de hand gelopen hobby.

Juwelierszaak

Hij raakte geïnteresseerd in horloges door de tijdschriften die zijn vader meenam vanuit de juwelierszaak.

'De techniek achter een horloge is heel bijzonder. Ik zie een horloge als een sierraad en niet als een gebruiksvoorwerp om de tijd te zien,' zegt de jonge horlogemaker.

Van een oom (oud horlogemaker) kreeg hij een werkbank en bijbehorende gereedschappen en begon hij met het repareren en restaureren van horloges.

Zenith El Primero

Door de restauratie van een beroemd uurwerk van Zenith, Zenith El Primero, wist hij zich slim op de kaart te zetten in horlogeland.

In oktober kwam zijn droom uit en lanceerde hij zijn eigen horlogelijn, Mooren New Vintage.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen