Nieuws10 dec '11 12:03Aangepast op 14 dec '11 17:34

Is lekker buizen nog iets van deze tijd? [slideshow]

Auteur: Karin Backx

Zitten we straks nog wel gezellig met elkaar op de bank voor de buis? De 16-jarige Boyd Winkelman van TVyo.nl spreekt erover met Leo van der Goot.

Volgens Hans Maarten van den Brink, directeur van het Mediafonds, explodeert het hele verschijnsel 'televisiekanaal'.

'Alles gaat straks on demand en niet meer lineair. Daar moeten we ons op voorbereiden. Het is nog niet zover, maar we zien de tekenen,' aldus Van den Brink.

Het Mediafonds speelt hier nu al op in door niet meer zenders te financieren, maar alleen programma's. Ook zijn de voorbereidingen gestart om te fuseren met het Persfonds.

Geen lang leven

De jonge televisiemaker Boyd Winkelman van de online tv-zender TVyo.nl denkt dat de traditionele televisie geen lang leven meer is beschoren.

'Ik kijk bijvoorbeeld ook niet meer bij mijn ouders op de bank. Ik kijk op een moment wanneer het mij schikt op mijn iPad,' vertelt Winkelman.

'Het televisiescherm zou ook een computerscher kunnen worden; samen gezellig bepalen wat we gaan kijken en wanneer,' vult hij aan.

Nieuwe radio

Mediaman Leo van der Goot gelooft hier niet helemaal in. 'Televisie is de nieuwe radio.'

Sinds de opkomst van de televisie in de jaren 50 is radio ook al honderd keer dood verklaard, maar er wordt ook nog massaal naar geluisterd.'

Boyd is in 2009 samen met een vriend met een live-uitzending op de zondagavond begonnen. Daarbij is een videosysteem gekomen, waar ook andere mensen hun bijdrage kunnen insturen.

Slaapkamers

Inmiddels is TVyo.nl versterkt met een groep enthousiaste vrijwilligers in de leeftijd van elf tot achttien jaar.

Zij maken doordeweeks live televisie van 7.00 tot 20.00 uur. En in het weekend twee losse live-uitzendingen.

Een studio is er niet. De programma's worden gemaakt in 23 verschillende slaapkamers in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen