Nieuws26 nov '11 12:21

Ondernemen is je doel nooit bereiken

Auteur: Karin Backx

Met ondernemen bereik je nooit je einddoel. 'Je blijft altijd op zoek en dat is de uitdaging van het ondernemen', zegt ondernemersgoeroe Hennie van der Most.

De 18-jarige ondernemer Robbin Robijn startte op 15-jarige leeftijd zijn bedrijf in brommobielen.

Zijn keuze om iets te gaan doen met brommobielen kwam eigenlijk vanzelf.

"Toen ik zelf 16 jaar was, vond ik het fijn om zelf in zo'n wagentje te mogen rijden. Ik merkte dat er meer jongeren wel in zo'n karretje wilden rijden en toen heb ik er mijn onderneming van gemaakt", vertelt hij.

Brommobielzaak

Zijn bedrijf is in drie jaar tijd uitgegroeid tot de grootste brommobielzaak van Nederland.

Volgens Van der Most is de definitie van ondernemerschap: "Je doel nooit bereiken. Je blijft aan het ondernemen. Robbin begint ook met karretjes en dan met echte auto's en wie weet waar het dan gaat eindigen", zegt hij.

"Echte ondernemers zien geld als middel en niet als doel",  voegt hij eraan toe.

Groot worden

Robijn is met 1000 euro eigen geld begonnen. "Wat ik nog steeds doe is het geld dat ik verdien direct weer investeren in mijn bedrijf. Zo kun je in korte tijd groot worden", stelt hij.

Van der Most wijst ook op de kerneigenschap 'delegeren'. "Je moet de verantwoordelijkheid van je af kunnen zetten. Je kunt niet alles zelf doen."

Volgens Van der Most kan personeel je groot maken. "Het is belangrijk dat je mensen erbij betrekt en mee laat denken. Als je personeel motiveert, wordt je vanzelf groter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen