Nieuws25 mei '11 06:20

Europese zorgen over asielplannen Leers

Auteur: Edme Koorstra

Eurocommissaris Malmström van Asiel en Immigratie wil geen strengere asiel- en migratie-eisen gaan stellen. Ze maakt zich zorgen over de Nederlandse plannen om de Europese regels aan te passen. Malmström komt daarom naar Den Haag om daarover te praten met minister Leers van Immigratie en Asiel.

"We hebben al enige zorg geuit, we zijn nu in dialoog met Nederland'', aldus de eurocommissaris, die in Den Haag op bezoek is. Volgens de Zweedse bieden de bestaande regels "tot op zekere hoogte'' genoeg ruimte om de problemen bij integratie aan te pakken.
Gezinshereniging
Nederland wil de regels voor gezinshereniging strenger maken, maar dat kan alleen, als EU-bepalingen worden aangepast. Volgens Malmström is Nederland het enige EU-land dat daarop aandringt. "Ik weet dat het in Nederland heel belangrijk wordt gevonden. Ik hoor dat niet in andere lidstaten.''
Europees recht
Malmström zegt in het weekblad Elsevier dat Nederland sommige gewenste veranderingen vrij kan doorvoeren, maar dat andere voorstellen over immigratieregels niet stroken met Europees recht.: "Naar andere zullen we kijken.''
'Controles nu al mogleijk'
Wat gezinshereniging betreft, wijst ze erop dat controles op schijn- of dwanghuwelijken nu al mogelijk zijn. Ook kondigt ze voor dit jaar het al in 2010 beloofde zogenoemd groenboek aan: een inventarisatie van de huidige problematiek waarop iedereen commentaar kan geven.
Audio
BNR's Europa-correspondent Stefan de Vries bekijkt de huidige verhoudingen over het asielbeleid. Luister naar zijn analyse via de knop rechts van dit artikel.

Gerelateerde artikelen