Nieuws12 dec '13 18:52Aangepast op 25 okt '18 11:08

Slotervaartziekenhuis in handen zorgondernemer Loek Winter

Auteur: Thijs Baas

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam komt toch in handen van zorgondernemer Loek Winter. Dit heeft de tijdelijk onafhankelijk bestuurder van de holdings van het ziekenhuis, Charlotte Insinger, donderdag bekendgemaakt.

Insinger had tot afgelopen middernacht de tijd om de overeenkomst te ontbinden. Zij heeft besloten dat niet te doen. De deal was aangevochten door voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak, die met haar kinderen minderheidsaandeelhouder is in het ziekenhuis. Ook de Ondernemingskamer van het gerechtshof zette woensdag grote vraagtekens bij de koopovereenkomst met de MC Groep van Winter, maar gaf Insinger de bevoegdheid te beslissen.

De bestuurder zegt alle punten en belangen die de Ondernemingskamer in haar beschikking heeft benoemd, "zorgvuldig tegen elkaar te hebben afgewogen en in het belang van alle betrokkenen besloten om de koopovereenkomst niet te ontbinden''.

OvernamebodDe hele nacht is nog onderhandeld met alle partijen over de mogelijkheid voor een alternatief plan. Maar deze optie om tot 1 februari de tijd te nemen voor de indiening van een overnamebod door de aandeelhouders Erbudak c.s. bleek onhaalbaar, aldus Insinger. Naar verluidt wilden zorgverzekeraar Achmea en huisbankier ING niet meewerken.

Erbudak had laten weten te werken aan een alternatief plan voor het Slotervaartziekenhuis met een internationaal ziekenhuisconcern. Die partij zou met een hoger bod willen komen dan de MC Groep en bovendien willen investeren in het ziekenhuis. Volgens de voormalig bestuursvoorzitter wordt het Slotervaart nu "gesloopt en in stukken opgeknipt''.

OntbindingHet Slotervaartziekenhuis en grootaandeelhouder Delta Onroerend Goed stelden van meet af aan dat ontbinding van de verkoop aan Loek Winter een onbegaanbare route was. Het ziekenhuis voelde zich in "een wurgklem'' zitten door de machtsstrijd tussen de aandeelhouders Delta en Erbudak. Een transactie met de MC Groep "verlost het ziekenhuis van deze aandeelhoudersruzie'', zei ziekenhuisdirecteur Dees Brandjes onlangs.

Erbudak beraadt zich nog op nadere stappen, zei haar advocaat Gerjanne te Winkel in een reactie. "Ook wachten we nog op het rapport naar mogelijk wanbeleid bij Delta.'' De Ondernemingskamer had een onderzoek gelast nadat Delta een lening van 5 miljoen euro had omgezet in aandelen. Het belang van Erbudak c.s. verwaterde daardoor tot minder dan 1 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen