Nieuws27 aug '12 06:18

Ontslag voor minister Libië

Auteur: Thijs Baas

De Libische minister van Binnenlandse Zaken Fawzi Abdelali heeft zondag zijn ontslag aangeboden na de zware kritiek die hij over zich heen kreeg na de vernieling van soefistische heiligdommen door ultraconservatieve moslims.

Het nieuwe Libische congres kwam zondag in spoedzitting bijeen om de vernielingen te bespreken. Vooral de veiligheidsdiensten kregen veel kritiek over zich heen. De politie greep niet in toen een soefistische moskee in het centrum van Tripoli door moslimfundamentalisten totaal werd vernield.

Heiligdommen
Ook in de stad Zlitan waren soefi-heiligdommen het doelwit van ultraconservatief moslimgeweld. Een woordvoerder van Abdelali meldt dat de minister zich niet in de kritiek herkent. "Hij heeft zijn ontslag ingediend om te protesteren tegen de onacceptabele uitspraken van het Nationale Congres", zei de woordvoerder.

De premier zou het ontslag dan ook nog niet hebben geaccepteerd. Het soefisme is een geamtigde, mystieke stroming binnen de islam. Soefi's zijn in verschillende moslimlanden vaak het slachtoffer van extremistisch geweld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen