Nieuws24 feb '12 17:48Aangepast op 25 feb '12 08:27

Neurochirurg Tulleken moet zich schamen

Auteur: Thijs Baas

Neurochirurg Kees Tulleken moet zich schamen dat hij gevoelige informatie over prins Johan Friso naar buiten heeft gebracht.

Dat zei Astrid Joosten vrijdagmiddag in BNR's The Friday Move. Zéker nu blijkt dat Friso wel degelijk ernstig letsel aan zijn lawine-ongeluk heeft overgehouden, is de loslippigheid van Tulleken en zijn vrouw, NRC-journaliste Jannetje Koelewijn, des te pijnlijker. Tulleken heeft volgens Joosten duidelijk voor zijn beurt gesproken.

"Ik heb me van de week al enorm opgewonden over het feit dat hij aan het Nederlandse volk mededeelde dat Friso geen schedelbasisfractuur had en dat er allerlei dingen wel meevielen. Ik vond het toen al aanstootgevend en ik vind nu met terugwerkende kracht dat hij zich nóg dieper moet schamen."

Schedelbasisfractuur
Koelewijn bracht in een artikel in NRC van vorige week zaterdagochtend naar buiten dat prins Friso geen schedelbasisfractuur heeft, en dat daarmee het geruchtencircuit rond prins een beetje ontlast werd.

De mythevorming eromheen was daarmee in ieder geval doorbroken, meende Tulleken. "Schedelbasisfractuur wel of niet maakt alles uit: hersenen op de scan na zes uur nog volkomen normaal wil in ieder geval zeggen dat er nog een uitgangspunt is voor een volledig herstel."

Volgens Koelewijn en Tulleken lag het probleem vooral bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die kennelijk de behoefte had om alle informatie over Friso zo ver mogelijk weg te houden van de media.

Ethisch
De arts was op de hoogte van het feit dat Koelewijn journaliste was. "De vraag is: mocht ik dit horen? Dus het journalistiek-ethische probleem ligt vooral bij de artsen. Mochten zij over de patiënt praten waar ik bij was?", zegt ze.

Tulleken - toevallig in Innsbruck voor een cursus voor jonge neurochirurgen - handelde naar eigen zeggen te goeder trouw. "Het was een beetje ontlastend. De druk was een beetje van de ketel. Als je hebt wat Johan Friso heeft mét een schedelbasisfractuur erbij, maakt dat de prognose ongelofelijk veel slechter."

Als je dan een discussie rond de rol van de RVD wilt aanzwengelen, dan schrijf je maar een open brief in de krant. "Dan ga je die discussie maar maatschappelijk voeren, maar dat ga je niet op eigen houtje doorkruisen", meent Joosten.

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch besloot het stuk van Koelewijn te plaatsen , ondanks de moeilijk te controleren inhoud van haar stuk. Opmerkelijk, gezien een eerdere opmerking die Vandermeersch eerder maakte over de manier van journalistiek bedrijven door de Volkskrant, in De Wereld Draait Door:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen