Nieuws12 feb '12 10:44Aangepast op 12 feb '12 11:17

Al-Qaeda: Assad voert 'kankerachtig' regime

Auteur: Pieter van den Akker

Al-Qaeda wil een opstand in Syrië. Het terreurnetwerk schaart zich achter de opstandelingen, die volgens Al-Qaeda vechten tegen 'een kwaadaardig, kankerachtig regime dat het vrije volk in Syrië verstikt'.

Dat zei de nieuwe al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri in een videoboodschap, die zondag op radicaalislamitische websites is geplaatst.

Moslims in andere landen hebben de plicht de Syrische bevolking 'met leven, geld, mening en informatie' te helpen, aldus Zawahiri. Hij is de opvolger van Osama bin Laden. Die werd vorig jaar gedood bij een Amerikaanse commandoactie in Pakistan.

Allah
Volgens Zawahiri moeten de demonstranten het Westen, de Arabische regeringen en Turkije wantrouwen. Die willen dat de Syrische president Bashar al-Assad aftreedt, maar hebben tientallen jarenlang samengewerkt met zijn regime, aldus de Egyptische extremist. "Vertrouw alleen op Allah en daarna op je opofferingen, verzet en vastberadenheid", voegde Zawahiri eraan toe.

Dictaturen
Al-Qaeda probeerde jarenlang om de Arabieren op te zetten tegen de dictaturen in de regio. Maar toen vorig jaar de volksprotesten uitbarstten in landen als Egypte en Libië, stond het netwerk langs de zijlijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen