Nieuws2 sep '13 16:19

Erasmus Universiteit is miljoenenverslindende controles beu

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Erasmus Universiteit wordt horendol van alle controles die de overheid op hen uitvoert. Dat zegt bestuursvoorzitter Pauline van der Meer. Naar eigen zeggen is de universiteit jaarlijks miljoenen euro’s kwijt aan onzinnige controles.

"Het gaat om kwaliteitzorg, de inhoud van het curriculum. Op alle fronten worden er constant peilstokken in de organisatie neergelaten. Dat leidt tot toezicht, op toezicht, op toezicht", zegt Van der Meer.

Geld verkwisten aan controlebehoefte
"De controledrift, die ik op zich wel begrijp, leidt er bij ons toe dat we heel veel tijd, energie en ook geld verkwisten aan het voldoen aan die controlebehoefte." En dat geldt zou Van der Meer veel liever in onderzoek stoppen.

Op jaarbasis is de Erasmus Universiteit alleen al aan de instellingsaccreditatie één miljoen euro kwijt. "Als je andere visitaties erbij optelt, praat je over een veelvoud daarvan. Ik ben er nog niet aan begonnen om het allemaal op te tellen, maar misschien dat ik dat op een regenachtige middag nog wel een keer ga doen.

Het geld kan door de controledrift niet in onderwijs worden gestoken, maar verdwijnt in de controles, bevestigt Van der Meer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen