Nieuws4 nov '12 13:51Aangepast op 4 nov '12 15:14

Van Haersma Buma: maatregel zorgpremie onbespreekbaar

Auteur: Mijke Hurkx

Naast Emile Roemer van de SP is ook CDA-leider Sybrand van Haersma Buma niet te porren voor de voorgestelde inkomensafhankelijke zorgpremie. "Met het CDA valt hierover niet te praten", zegt hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"We willen best praten over bezuinigingen, maar deze maatregel levert niets op en de zorg wordt er niet beter van. Het systeem deugt niet", zegt de CDA'er. Volgens Van Haersma Buma hebben VVD en PvdA ook niet goed nagedacht over hoe dergelijke voorstellen door de Eerste Kamer moeten komen.

Nivelleringsfeestje
"Op dit moment is er iets heel aparts aan de hand. De PvdA is heel blij, de VVD is heel ongelukkig. De PvdA staat een nivelleringsfeestje te vieren, de VVD'ers gaan onder tafel zitten om te wachten tot het voorbij is en Nederland wil wel eens horen hoe wat er aan de hand is. En dat horen we niet.''

Roemer
Ook de SP zal het plan van VVD en PvdA in het regeerakkoord om de zorgpremie inkomensafhankelijker te maken niet steunen. Dat zei SP-fractieleider Emile Roemer afgelopen week tijdens het Tweede Kamerdebat over de kabinetsformatie. Roemer is het niet eens met het nivelleringsplafond. Inkomens boven de 70.000 euro worden gespaard en dat gaat ten koste van de inkomensgroepen tussen 30.000 en 70.000 euro. Voor deze groep zal de premie snel stijgen, terwijl boven dat laatste bedrag er niets meer bijkomt.

Wiegel
Volgens VVD-coryfee Hans Wiegel zal de maatregel niet doorgaan. Dat zei hij in het tv-programma Eva Jinek op Zondag. "Al is het alleen maar omdat het voorstel niet door de Eerste Kamer zal komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen