Veel nieuwe octrooien op groenten en gewassen
We zitten straks allemaal aan precies dezelfde smakeloze groenten. Althans die waarschuwing geven bedrijven in de biologische landbouw. En worden steeds meer octrooien op gewone groenten en gewassen worden toegekend.
Deze week kreeg een groot bedrijf al de octrooien op bepaalde soorten sla en komkommers. Experts waarschuwen voor de biologische gevolgen en uiteindelijk grote gevolgen voor de consument.
"Het gaat om het product van klassiek veredelde planten. Daar ben ik echt geen voorstander van", vertelt Louise Vet, professor ecologie aan de Wageningen Universiteit. "Er zijn natuurlijk patenten die worden uitgegeven op genetisch gemodificeerde planten, die heel duidelijk op een andere manier geproduceerd zijn. Maar nu zitten we aan de vooravond van een heleboel aanvragen en een aantal toekenningen op gewone patenten broccoli, uien, sla en komkommer. Dat moeten we niet willen."
Monopolie
Volgens Vet gaat het namelijk leiden tot een enorme monopolie van een paar grote bedrijven, die nu al veel van deze zaden in hun bezit hebben. "Dat maakt het ontzettend moeilijk voor anderen om met deze zaden en planten verder te gaan. De hele Nederlandse tuinbouw die leunt op goeie en slimme innovaties. Dat wordt hierdoor geblokkeerd en dan gaan we toe naar een monocultuur: dat we over de hele wereld zo'n beetje dezelfde rassen op de markt brengen."
Vet vindt dat het Europees Octrooibureau (EOB) hierop terug moet komen. "Er wordt gesuggereerd dat de voorzitter hier een voorstander van zou zijn: die ligt nu erg onder vuur. Ik denk dat het Europees Parlement uiteindelijk zal moeten besluiten dat dit een onwenselijke ontwikkeling is die gestopt moet worden."