Nieuws13 mei '13 22:46Aangepast op 14 mei '13 08:38

Eurolanden willen snel een bankenunie

Auteur: Fleur de Bruijn

De bankenunie moet zo snel mogelijk worden ingevoerd. Hier zijn de eurolanden het unaniem over eens.

Dit zei minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem vanavond na afloop van de vergadering van de zeventien eurolanden.

Volgens Dijsselbloem is gesproken over een Europese bankentoezichthouder, het afwikkelingsmechanisme, het depositogarantiestelsel en de directe ondersteuning van banken vanuit het noodfonds ESM. "We zijn het erover eens dat we alle elementen tijdig en consequent moeten opleveren", citeert NRC de minister.

Verdragswijziging
De discussie over een afwikkelings- en herstelautoriteit wordt nog niet gevoerd in de Raad zelf, beaamt Ulko Jonker, correspondent in Brussel en Europawatcher voor het Financieele Dagblad. Duitsland wil daarvoor eerst een verdragswijziging doorvoeren. Dijsselbloem zegt dat alle bouwblokken klaargemaakt worden om straks één bankenunie op te bouwen, maar het is nog maar de vraag of dat gaat lukken."

Zo'n autoriteit moet ingrijpen als een bank in de problemen komt, zoals in Nederland gebeurde bij SNS, zegt Jonker. "Dan krijg je die crisismechanismen zoals je die ook in Cyprus hebt gezien, dat aandeelhouders, obligatiehouders en depositohouders allemaal worden aangeslagen voor de problemen van zo'n bank. De vraag is nu: hoe gaan we dat doen en in welke volgorde worden die stakeholders aangeslagen?"

Het zou, vindt Jonker, ook wel erg optimistisch zijn als na twintig jaar wikken en wegen een bankenunie binnen een jaar na de definitieve 'go' geregeld zou zijn. "En er zit op zich best vaart in, maar er zijn een paar hele belangrijke hobbels. Het gaat over onze banken en over ons geld, dus daar moet ook wel heel ingewikkeld en heel zorgvuldig over worden beraadslaagd." Dijsselbloem liet in een tweet weten dat hij de inveoring van een bankenunie nu alsnog binnen een jaar verwacht. In theorie haalbaar, in de praktijk knap lastig, verwacht Jonker.

Wolfgang Schäuble
Voorafgaand aan de vergadering zei Dijsselbloem al dat ‘de bankenunie er zeker gaat komen’. Dijsselbloem reageerde op de zorgen van zijn Duitse collega, Wolfgang Schäuble, over een geplande centrale autoriteit die toezicht houdt op de ontmanteling van failliete banken. Volgens Schäuble zijn hiervoor moeizame aanpassingen van de Europese verdragen nodig.

Schäuble zelf suggereert het toezicht te beginnen met een tijdelijk netwerk van nationale autoriteiten, om daarna te werken aan een centrale autoriteit.

Vicieuze cirkel
Volgens Dijsselbloem kan er ondertussen gewoon doorgewerkt worden aan het optuigen van andere onderdelen van de bankenunie. “Die zijn even belangrijk en onmisbaar.''

De bankenunie moet de vicieuze cirkel van zwakke banken en de oplopende schulden van staten doorbreken. De belastingbetaler zou niet meer mogen opdraaien voor probleembanken.

Gerelateerde artikelen