Nieuws12 jun '13 16:02

Nederland stijgt op vredesranglijst

Auteur: ANP Nieuws

Nederland is gestegen van de 28e naar de 22e plaats op de internationale vredesranglijst, de Global Peace Index (GPI). Waardoor Nederland gestegen is, is niet bekend.

In de eerste editie van de internationale vredesranglijst, uit 2007, stond Nederland nog op de 20e plaats. Nederland moet dit jaar landen als België, Qatar en Mauritius boven zich dulden.

De lijst wordt ieder jaar gepubliceerd door een internationaal panel van deskundigen en geeft een indicatie van de veiligheid en harmonie in vrijwel alle landen.

5 procent minder veilig
De wereld is in zijn geheel 5 procent minder vredig geworden in vergelijking met 2008. Dat is vooral veroorzaakt door een toename van het aantal moorden wereldwijd, hogere militaire uitgaven en meer politieke instabiliteit.

Europa is de meest vreedzame regio, met 13 landen in de top 20. IJsland is het vredigste land, gevolgd door Denemarken en Nieuw-Zeeland. De drie onveiligste landen zijn Afghanistan, Somalië en Syrië.

De GPI-onderzoekers geven een cijfer voor een aantal ontwikkelingen, zoals het aantal gewapende conflicten en slachtoffers. Ook tellen criminaliteitscijfers en -beleving mee, wapenexport en legeromvang.

De afgelopen vijf jaar zijn 110 landen minder veilig geworden en slechts 48 veiliger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen