Slopers zorgen voor gevaar op de werkvloer
Sloopaannemers lappen de veiligheidsregels op grote schaal aan hun laars. Dat concludeert de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de eerste helft van dit jaar controleerde de inspectie bijna 180 sloopplekken. Bij 110 locaties zijn fouten aangetroffen.
De fouten zorgen in veel gevallen voor valgevaar, bijvoorbeeld doordat bevestigingspunten voor valbescherming tijdens de sloop worden weggehaald. Teun Stam van Schijf Sloopwerken, tevens bestuurslid bij de sloopbranchevereniging VERAS, geeft wat uitleg.
Sloopbedrijven slopen de veiligheidsbevestigingen voor werknemers weg. Hoe moet dat anders als u een gebouw sloopt?
"Ik betwijfel of dat zo voor de hand ligt. Van oudsher is het natuurlijk altijd al zo geweest: op het moment dat je een gebouw bouwt, staat het rondom in de steigers. Op het moment dat je een gebouw gaat slopen of demonteren, dan staan er geen steigers omheen. De sloop is altijd innovatief bezig om mensen te beschermen, zeker tegen het valgevaar, wat in de bouw een veelvoorkomend risico is."
Verbaast het u dat de inspectie zoveel fouten vindt bij sloopbedrijven?
"Ik denk dat iedereen die erbij betrokken is, zich hierover zorgen mag maken. Of je nu bezig bent met slopen of 'bouwgerelateerd', valgevaar is altijd aan alle kanten een groot risico. Nu de inspectie heeft plaatsgevonden, blijkt dat het gevaar op veel moment niet wordt onderkend. Waarom ik er niets aan doe? Ik herken mijn bedrijf hier absoluut niet in. Wij staan natuurlijk ook onder controle en het bevoegd gezag betreedt ook onze werkplekken met grote regelmaat: ik kan zeggen dat de op- en aanmerkingen over wat er bij ons wordt aangetroffen nihil zijn."
Is het ook een financiele kwestie dat sloopbedrijven het niet zo nauw met de regels nemen?
"Die kans is natuurlijk aanwezig. Maar het mag natuurlijk nooit ten koste gaan van veiligheid."