Nieuws30 nov '11 06:08

Wellink: bestuur euro is mislukt

Auteur: BNR Webredactie

Volgens oud-DNB-president Nout Wellink is het politieke bestuur over de euro mislukt. De leiders van Europa hebben lidstaten teveel misbruik laten maken van de regels, zegt hij op BNR.

"In plaats van discipline hebben de leiders van Europa aan sommige lidstaten de ruimte gegeven om misbruik te maken van de ruime voorwaarden", zegt de voormalig president van De Nederlandsche Bank op BNR Nieuwsradio.

Doorgaan
Volgens Wellink is de gedachte achter de muntunie wèl een succes: "Het is cynisch maar sterke landen hebben geprofiteerd van de lage waarde van de euro. Dat heeft namelijk voor veel handel in de eurozone gezorgd".

Op een bijeenkomst voor 250 beleggers betoogde Wellink al dat de kosten van het opbreken van de euro te hoog zullen zijn. "Eigenlijk is er maar één alternatief: doorgaan met de euro".

Maatregelen
De oud-topman pleit voor enkele belangrijke maatregelen. Voor kerst moet er meer duidelijk worden over de hoogte van het Europese noodfonds ESFS. Bovendien wil hij dat er meer nationale macht wordt overgedragen aan Brussel.

Ook zullen de nieuwe regeringsleiders in Griekenland, Italië en Spanje vertrouwen moeten wekken door goed nationaal beleid te voeren. Als vierde maatregel pleit Wellink voor een financiële injectie voor de banken die met slechte obligatiebeleggingen in hun maag zitten. 

'Geen alternatief'
Met zijn visie staat Wellink lijnrecht tegenover de voormalig topman van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Hans Hoogervorst. Die noemt de invoering van de euro "een mislukking". Maar daar is Wellink het dus niet mee eens: "De euro breekt niet. Er is geen alternatief".

Luister naar het volledige interview via de knop onder de afbeelding.    

Gerelateerde artikelen