Nieuws2 nov '11 19:01Aangepast op 3 nov '11 00:19

Griekenland krijgt geld na referendum [update]

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen de volgende tranche noodsteun aan Griekenland pas betalen na het referendum dat de regering wil uitschrijven.

Dat  hebben bondskanselier Merkel en president Sarkozy  gisteravond besloten na een gesprek met Papandreou. De leiders van de eurozone gaven vorige week hun goedkeuring aan een zesde tranche van financiële steun aan de Grieken, met een waarde van 8 miljard euro. Volgens de bronnen wordt het geld voorlopig niet uitbetaald.

"Het IMF-bestuur wil niet dat Griekenland het geld krijgt zonder de zekerheid dat het land aan de afgesproken verplichtingen zal voldoen. Op dit moment is Papandreou niet in staat die zekerheid te geven."

Toon wordt harder
BNR-correspondent Stefan de Vries lichtte donderdag in BNR Humberto Tan toe: "Het resultaat is wat mager, zeker vanuit de optiek van Merkel en Sarkozy. Maar het is niet verrassend. Griekenland is een autonoom land, het kan zelf besluiten of het een referendum houdt of niet. Wat wel nieuw is, is de toon in de persverklaring van woensdagavond. Die wordt wel wat harder namelijk."

Etentje zonder resultaat
Ook volgens correspondent Martin Visser heeft het etentje van Sarkozy, Merkel en Papandreou niet echt iets opgeleverd. Of het moet zijn dat het Griekse referendum op 4 of 5 december gehouden kan worden.

Visser zei donderdag tegen BNR's Humberto Tan: "Een datum, dat is in ieder geval íets. Twee dagen geleden waren we nog bang dat het januari zou worden. Dát heeft het opgeleverd, maar niet veel meer."

Schooljongen op het matje
"Wat hier op de Griekse journaals prominent aanwezig is, is dat Sarkozy en Merkel Papandreou als een soort schooljongen bij de directeur en onderdirecteur hebben geroepen", vertelde historicus en Griekenlandkenner Kees Klok aan BNR. "En dat ze hem hebben verteld dat het referendum, als het dan zo nodig moet, op 4 of 5 december wordt gehouden. Dat is als een bom ingeslagen."

Gerelateerde artikelen